Deze foto van Noord-Nederland is gemaakt op een onbewolkte dag in april en wel door de HyperScout imager, een camera aan boord van ESA’s GomX-4B CubeSat (bijgenaamd Ulloriaq), een kleine satelliet ter grootte van een schoenendoos, die in februari 2018 werd gelanceerd met een Lange Mars 2D raket vanaf Jiuquan in China. En die camera zelf is niet groter dan een pak melk. Met die camera maakt men meerdere ‘hyperspectrale’ opnames (met ‘valse’ kleuren) van een gebied, waarbij meer kleuren worden gecombineerd dan het menselijk oog kan waarnemen om veel rijkere omgevingsinformatie te krijgen dan met gewone satellietopnames. Elke lijn die een HyperScout-afbeelding vormt, wordt verworven in een andere spectrale band. De camera profiteert daarbij van de baanbeweging van de GomX-4B CubeSat om de aarde, waar ‘ie meelift, zodat deze lijnen elkaar overlappen en er een een complete hyperspectrale ‘beeldkubus’ wordt opgebouwd. In april 2020 heeft HyperScout een spectrale dataset over heel Nederland verworven. De lucht is kalm en weerspiegelt wat er op de grond gebeurt met de COVID-19-lockdown, zonder storende contrails van vliegtuigen. Bron: ESA.
Deze foto is gemaakt door een camera zo groot als een pak melk in een satelliet zo groot als een schoenendoos
22 mei 2020 door 4 Reacties
Interessant, worden er meer van deze satellieten gelanceerd?
zover ik weet, hangt bouw van nieuwe satelliet(en) zoals deze van COSINE af van de interesse uit de markt. Kort door de bocht: als de data voldoende wordt verkocht (aan boeren, landeigenaren, overheden, waterschappen,….), kunnen ze het verantwoorden (een) opvolger(s) te maken. Maar COSINE heeft laten zien dat ze er klaar voor zijn!
Op de TU Delft wordt ook gewerkt aan micro-en nanosatellieten.
En de Starlink internetsatellieten van Musk zijn ook niet veel groter dan een prullebak (~100liter), ex zonnepanelen. Maar in vergelijk met HyperScout zijn ze al enorm, natuurlijk!
Hyperscout is gemaakt bij het Warmondse bedrijf COSINE: https://www.cosine.nl/portfolio/hyperscout/ . Ze zijn daar erg goed in pragmatisch werken, want deze satelliet is in no-time in elkaar gezet. Ik ben er trots op dat ik ook een bijdrage heb mogen leveren aan dit systeem.
Zeker een mooi systeem! Daar mag je best trots op wezen.