19 april 2024

De halo van het Melkwegstelsel blijkt heel heet te zijn

De halo van de Melkeg blijkt héél heet te zijn. Credit: Denis Degioanni from Unsplash

Onderzoekers hebben ontdekt dat de halo van het Melkwegstelsel héél heet is, veel heter dan ze eerst dachten. Het team van sterrenkundigen van de Ohio State University had eerder had ontdekt dat delen van die halo, de bolvormige ‘mist’ van gas, stof en donkere materie rondom de schijf van de Melkweg, al tien keer heter was dan wat men eerst dacht, maar nieuw onderzoek door hetzelfde team heeft laten zien dat de hele halo gloedje heet is, tot zo’n 10 miljoen K toe. Het team van Smita Mathur keek met behulp van de Europese XMM-Newton röntgen-ruimtetelescoop in één richting naar de halo en daar maakten ze spectra van. Vervolgens werden in vier andere richtingen ook spectra gemaakt van de halo en wel met de Japanse Suzaku ruimtetelescoop, die ook in röntgenlicht kijkt. En die waarnemingen bevestigden dat de halo van de Melkweg naar alle kanten toe zeer heet is. Vervolgens wilde men weten of de halo van de melkweg wellicht uniek heet is, maar toen de halo van een vergelijkbaar sterrenstelsel werd ontderzocht, NGC 3221 op 200 miljoen lichtjaar afstand, zagen ze met beiden telescopen dat diens halo vergelijkbaar heet is. De resultaten van het onderzoek werden vandaag bekend gemaakt op een bijeenkomst van de American Astronomical Scoeity (1-3 juni). Die halfjaarlijkse bijeenkomst is normaal gesproken altijd ergens in de VS, maar vanwege de lockdown door het coronavirus is er nu een digitale bijeenkomst, nummertje 236. Bron: Ohio State University.

Share

Comments

  1. Kan je eigenlijk door een Halo heen vliegen met een ruimteschip ?

    De laagste temperatuur die mogelijk is in het heelal is -273,15 graden Celcius onder nul, of te wel 0 Kelvin. Dit is het absolute nulpunt.

    Hoe verstaat zich dat ten opzichte van de Halo en zijn temperatuur..

    • Kun je erdoor vliegen? Ja, want de dichtheid van het hete gas in de halo is erg laag. Nee, want we kunnen er niet heen. Beetje flauw maar we moeten wel praktisch blijven 😉 De zonnewind heeft temperaturen van rond de 100.000 K en daar kun je in elk geval ‘gewoon’ doorheen.

      0 Kelvin is trouwens niet haalbaar. Niet in een lab, niet in het heelal. Dat volgt uit de kwantummechanica: deeltjes kunnen niet volledig stilstaan, want dan ken je de gehele kwantumtoestand (in dit geval, de positie en impuls van de deeltjes) van dat systeem en dat is niet mogelijk, ook niet bij perfecte omstandigheden en de allerbeste apparatuur, zelfs niet in theorie.

      Raar genoeg is lager dan 0 Kelvin wel haalbaar. Hoewel het ingewikkelder is dan ik nu zeg, want dergelijke systemen zijn juist heter dan elk systeem met temperaturen groter dan 0 K. Goed uitleggen kan ik het niet, maar het is wel gedaan:
      https://www.livescience.com/25959-atoms-colder-than-absolute-zero.html
      https://en.wikipedia.org/wiki/Absolute_zero

      Die laatste vraag van je volg ik niet.

  2. Hey,
    Ik vraag me af van waar komt die warmte en waarom koel deze niet af?
    Kan zelf maar tot een conclusie komen.
    Deze zou een continue toevoer moeten hebben.

Speak Your Mind

*