23 juli 2024

Komende nacht worden weer 60 Starlink satellieten van SpaceX gelanceerd

Credit: SpaceX.

Vannacht om 03.25 uur Nederlandse tijd worden vanaf lanceerplatform 40 op Kennedy Space Center in Florida weer zestig Starlink-satellieten gelanceerd, missie V1.0 L7, zoals ze ’t noemen, inclusief de 0-testmissie is dat de achtste missie. De satellieten zullen net als voorgaande keren met een Falcon 9 raket de ruimte in worden gebracht. Bij de voorgaande lanceringen, die mei 2019 begonnen, zijn er al 422 Starlink satellieten gelanceerd, elk 260 kg zwaar, die wereldwijd voor breedband-internet moeten gaan zorgen (en dat moeten er uiteindelijk 12.000 (!) worden). Tot nu toe zorgen ze vooral voor tumult onder sterrenkundigen en opwinding onder de ‘kijkers’ – de laatsten kijken altijd uit naar de ’treintjes’ die kort na de lancering goed zichtbaar zijn. (Amateur-) Sterrenkundigen zijn niet te spreken van de Starlinks, omdat ze voor lichtvervuiling zorgen, ondanks beloftes van SpaceX-baas Elon Musk dat hij serieus nadenkt over vermindering van de lichtvervuiling van de satellieten, onder andere door gebruik van bepaalde licht absorberende verfsoorten. Eén van de zestig sdatellieten vannacht zal ook aangepast zijn om de vermindering van de lichtvervuiling te testen, zoals te lezen in deze tweet.

De kans op het doorgaan van de lancering wegens het weer vannacht is op dit moment 60%. Mocht de lancering doorgaan dan zal ik morgen melden of en hoe laat het nieuwe treintje van Starlinks overkomt.

Share

Comments

  1. Kunnen we dit keer boven Nederland de satellieten in een treintje voorbij zien komen?

  2. De vorige treintjes waren geweldig om te zien, en niet alleen voor onze kinderen.
    Weldra internet voor iedereen.

Speak Your Mind

*