3 december 2023

Focus op Messier 94, het melkwegstelsel met de ringen

Eén van de objecten die ik tijdens de exceptioneel heldere lockdown-periode in maart 2020 heb gefotografeerd is Messier 94 in het sterrenbeeld Jachthonden. Het stelsel staat op een afstand van ongeveer 16 miljoen lichtjaar, een kippeneindje voor zo’n soort object. Het is een interessant melkwegstelsel omdat het lijkt opgebouwd uit meerdere ringen rondom een zeer heldere kern.
Nu wilde ik daar een leuk stukkie tekst bij tikken, maar dat hoeft niet want het object is in 2013 al aan de orde gekomen in de Messier-maandag-reeks van Olaf van Kooten. Het leuke is dat Olaf op het eind schrijft: ” Eigenlijk zou hier een foto van iemand van de AstroBlogs-club moeten staan […]”.

Okay, hier is ie dan eindelijk:

Messier 94

Het extreme helderheidsverschil tussen het kerngebied, de ring daaromheen, en de zeer zwakke ring die na een leeg gebied om het hele stelsel loopt, maakte het nabewerken tot een lastige klus. Het kerngebied lijkt te helder ten opzichte van de rest, maar geloof me, ik heb de kern al behoorlijk onderdrukt en de rest van de gebieden opgehaald, dus het verschil is in werkelijkheid nog veel groter.

Wie alles wil weten over dit mysterieuze object, men leze hier het artikel van Olaf.

Share

Comments

 1. Zo Paul, wat een geweldige foto van M94. En daarmee heb je een mooi vervolg gegeven aan Olaf z’n blog uit 2013. Ik ben trouwens nog steeds bezig blogs te herstellen en ik had deze week toevallig augustus 2013 ‘gerestaureerd’, waaronder de blog van Olaf. 😀

 2. Paul Bakker zegt

  Echt waar, joh. Wat een monnikenwerk. Toevallige timing inderdaad. Ik was met een eerdere bewerking niet tevreden waardoor mijn blog vertraagd werd. Gelukkig dat de blog van Olaf inmiddels hersteld was, je doet het niet voor niets!

 3. Kwam een artikel tegen dat de buitenste ring moet verklaren die in Infra rood toch onderdeel lijkt te zijn van een spiraal i.p.v. een gesloten ring. Unveiling the nature of M94’s (NGC4736) outer region: a panchromatic perspective Bron: https://arxiv.org/abs/0907.4884 als onderdeel van ref 10, https://en.wikipedia.org/wiki/Messier_94#cite_note-panchromatic_m94-10 , maar het is wel een mysterie galaxy.

 4. Mooie foto ! Maar ehh…die naam “melkwegstelsel”…..bedoel je niet gewoon: “sterrenstelsel” ?
  Bij mijn weten worden extra-galactische sterrenstelsels nooit melkwegstelsels genoemd, maar ik zal er wel naast zitten….

 5. Olaf van Kooten zegt

  Leuk dat mijn artikel zo nog eens aan bod komt 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: