21 mei 2024

Om 22.44 uur is het zo ver: … dan begint de zomer!

Credit: Wikipedia / Przemyslaw “Blueshade” Idzkiewicz. Dutch translation by Tom “Thor_NL” Ordelman.

Zaterdag 20 juni om 22.44 uur is het zo ver: dan bereikt het middelpunt van de zonneschijf de lengte 90°00’00” op de ecliptica, het punt dat de zon z’n grootste noordelijke declinatie (+23°26’11”) – cryptische taal voor velen voor… de zomer begint! Op dat moment staat de zon recht boven de Kreeftkeerkring. Het is het moment dat de astronomische zomer begint, de weerkundige zomer begon al op 1 juni. Het tijdstip van 22.44 uur (Nederlandse tijd) wordt het zomersolstitium genoemd, ook wel de zomerzonnewende of zonnestilstand. Op het noordelijk halfrond zijn de dagen dan het langst en de nachten het kortst. Op het zuidelijk halfrond is ’t andersom, daar zijn de seizoenen precies omgekeerd; daar begint vandaag de winter. Na vandaag gaan de nachten bij ons weer lengen. Iedereen een gelukkig solstitium toegewenst! Bron: Sterrengids 2020.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Je bedoelt natuurlijk, dat na vandaag de dagen gaan korten. Fijne zomer toegewenst !

  • Ja klopt, de nachten gaan weer lengen. Thanx Co!

   • Enceladus zegt

    Ja, voor je het weet is het alweer Kerst. Hebben wij weer: opgescheept met een planeetje met een veel te korte omlooptijd. 😉

    Zonder dollen: zou leven mogelijk zijn op een planeet met een zeer excentrieke baan? En zo ja, is het theoretisch dan mogelijk dat zo’n planeet een lange zomer en een lange winter, maar een korte lente en korte herfst heeft?

    Groet,
    Gert (Enceladus)

    • Tja @Gert, was het maar weer advent. En dan bedoel ik natuurlijk het schenken door zijne Majesteit de Koning van die heerlijke chocolademelk, gemaakt van echte cacaobonen volgens oud vaderlands recept. Een koninklijke drank! En dan mag ik daar graag een koninklijk vel op zien. Dan is dit leven is toch nog waard om geleefd te worden….

Speak Your Mind

*