29 maart 2024

Harvard-onderzoekers komen met voorstel om te onderzoeken of Planeet Negen geen zwart gat is

Impressie van een komeetkern, die onder invloed van het zwarte gat uiteenvalt en in brokken in het zwarte gat vliegt. Credit: M. Weiss

Al een poosje geleden is de suggestie gedaan dat Planeet Negen misschien wel een zwart gat is, een oer-zwart gat welteverstaan, een zwart gat dat ontstaan zou zijn in de extreme omstandigheden kort na de oerknal. Eerder kwam Edward Witten, de beroemde snaar-deskundige, al met een voorstel om met een vloot aan kleine satellietjes, zoals die van het Breakthrough Starshot project, te kijken of Planeet Negen geen zwart gat is. En nu dan Harvard-deskundigen, die ook met een voorstel komen om zwarte gaten in de buitenste regionen van ons zonnestelsel te ontdekken en om voor eens en voor altijd te bepalen of Planeet Negen wel of geen primordiaal zwart gat is, zoals dat ook wel wordt genoemd. Zij denken dat met de zogeheten Legacy Survey of Space and Time (LSST) missie tijdelijke ‘vlammen’ van de accretieschijf van het zwarte gat te zien zijn, wanneer een ijskoude komeetkern uit de Oortwolk in het zwarte gat stort.

Het Vera C. Rubin Observatorium in aanbouw (foto sept. 2019). Credit: Wil O’Mullane (LSST)/Wikipedia.

Die LSST missie is een grootscheepse astronomische speurtocht die ze gaan uitvoeren met het Vera C. Rubin Observatorium, dat eerst bekend stond onder de naam ‘Large Synoptic Survey Telescope’. Ergens dit jaar hopen ze met de 8,4 meter telescoop en bijbehorende 3,2 gigapixel CCD-camera op de 2,7 km hoge berg Cerro Pachón in Chili first light te kunnen hebben en dan in oktober 2022 te starten met de wetenschappelijke waarnemingen. Avi Loeb – hé, die kennen we van eerdere opzienbarende ideeën – Frank B. Baird Jr. en Amir Siraj denken dat men met LSST in staat zal zijn oer-zwarte gaten in de buitenste regionen van het zonnestelsel te detecteren. Ergens in 2024 zouden ze dan resultaat moeten hebben. Hier het vakartikel met het voorstel, te verschijnen in the Astrophysical Journal Letters. Bron: Harvard.

Share

Comments

  1. Ton van den Goorbergh zegt

    Ff simpel:
    Ons zonnestelsel, de planeten en diverse stofgordels zijn door de restanten van een Supernovae ontstaan toch?
    Een van de restanten zou een zwart gat, ontstaan door de implosiedruk, kunnen zijn; planeet 9.

    • Olaf van Kooten zegt

      Planeten kunnen onder geen enkele omstandigheid een zwart gat vormen. Bovendien is het zwarte gat in kwestie wel heel klein, een paar centimeter groot, en aangezien planeten geen zwart gat kunnen worden moet “planet 9”, als het een zwart gat is van, zeg, tien aardemassa’s, een primordiaal zwart gat zijn.

      • Ton van den Goorbergh zegt

        Uiteraard niet door planeten, maar door de implosiedruk van de exploderende ster; buitenlagen vormden de planeten, de zon, gas en stof van ons huidige stelsel, het binnenste van de exploderende ster het zwarte gaatje van planeet 9.
        En, zeg nooit nooit in de sterrenkunde. Steeds weer staan de astronomen verbaast over wat er nu weer voor tegenstrijdigheden zijn ontdekt.

        • Wouter zegt

          Een zwart gat dat gevormd wordt door de implosie van een ster is altijd zwaarder zijn dan de Tolman–Oppenheimer–Volkoff limiet, ordegrootte 2 a 3 zonsmassa’s.
          Anders had de implosie een neutronenster opgeleverd, ipv een zwart gat.

          Volgens mij is dit een relatief goed begrepen process waarop nog geen uitzoneringen ontdekt zijn, dus als planeet 9 een zwart gat blijkt te zijn dan ligt het meer voor de hand dat het een promordiaal zwart gat is (wat op zich ook al een exotisch object is), dan een stellair zwart gat.

  2. Etienne Durinck zegt

    Kan een neutronen ster volledig uitdoven ? Kan een neutronen ster een zwart gat worden ? Kan men met zekerheid een antwoord geven op deze vragen ?

    • Olaf van Kooten zegt

      Een neutronenster zal uiteindelijk volledig uitdoven, maar daar gaat zoveel tijd overheen dat het in de geschiedenis van het universum nog niet is voorkomen. Neutronensterren kunnen een zwart gat worden, op twee manieren:

      Het overhevelen van massa van een begeleider
      Botsen met een andere neutronenster

  3. Wybren de Jong zegt

    Er is een infrarood stipje gevonden in oude telescoop waarnemingen uit de jaren ’80, IRAS-data uit 1983.
    Michael Rowan-Robinson schrijft daarover in zijn artikel ‘A search for Planet 9 in the IRAS-data’.
    Zie de preprint https://arxiv.org/abs/2111.03831
    Hij heeft een object gevonden dat, indien het zich inderdaad in ons zonnestelsel bevindt en geen optisch artifact is, een massa van 3-5 x de massa van de aarde heeft, en dat zich op ongeveer 225 au van de zon bevindt.
    Zie ook de video: https://www.youtube.com/watch?v=ZSyAO4fGZOE

    • Zou mij verbazen als IRAS Planeet 9 in 1983 heeft gezien. Met veel grotere instrumenten (ook IR) probeert men de planeet de laatste jaren te detecteren, zonder resultaat. Kan mij niet voorstellen dat IRAS wel zag wat ze nu niet zien.

Speak Your Mind

*