23 mei 2024

Pas ontdekte zwakke puntbronnen in centrum Melkweg kunnen gamma-overschot niet verklaren

Het ‘overschot’ aan gammastraling afkomstig van het centrum van de Melkweg. Credit: NASA / A. Mellinger / Central Michigan Univ. / T. Linden / Univ. of Chicago

Al meer dan tien jaar is bekend dat er vanuit het centrum van ons Melkwegstelsel een overschot aan hoogenergetische gammastraling wordt waargenomen, het zogeheten ‘galactic center excess’ (GCE) – onder andere waargenomen door de gammasatelliet Fermi van de NASA (zie afbeelding hierboven). Er zijn twee verklaringen voor dat overschot en tussen de aanhangers van die verklaringen woedt ook al jaren een stevig ‘debat’: het overschot kan veroorzaakt worden door de annihilatie van deeltjes donkere materie in de extreme omstandigheden van het Melkwegcentrum, waar zich het superzware zwarte gaten Sagittarius A* bevindt. Of het ontstaat door een grote hoeveelheid puntbronnen, die afzonderlijk niet waarneembaar zijn, maar die bij elkaar het overschot veroorzaken. Bij die puntbronnen denkt men vooral aan pulsars, de snel roterende restanten van supernovae.

Puntbronnen in het centrum van de Melkweg volgens de 4FGL. Credit: Zhong et al.

Onlangs heeft een viertal onderzoekers, Yi-Ming Zhong, Samuel Mc Dermott, Ilias Cholis en Patrick Fox, nieuwe technieken toegepast op gegevens die verzameld zijn met de Fermi Large Area Telescope (Fermi-LAT) en weergegeven in de vierde catalogus (4FGL). Zij pasten met name de techniek toe om met behulp van ‘Wavelet decomposition’ in het signaal de achtergrondruis te verminderen en de echte signalen over te houden. Op die manier slaagden zij er in om in de 4FGL zeer zwakke kleine puntbronnen te onderscheiden. Maar tegelijk ook vonden ze dat deze puntbronnen niet sterk genoeg waren om de GCE verklaren, het overschot aan gammastraling. Sterker nog, áls de GCE verklaard zou worden door puntbronnen, dat zouden dat geen pulsars kunnen zijn, maar zou het een nieuwe klasse van astronomische objecten zijn! Hier het vakartikel van het viertal, verschenen in the Physical Review Letters. Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. Dit lijkt op een van de voorbeelden voor een nieuw begrip van de dubbele “bowshock black holes” van Herbig Haro systemen.
    kijk op:
    Gamma ray excess around the Center of the Milky Way by dual Herbig Haro black hole consuming.
    https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2020/07/gamma-ray-excess-around-center-of-milky.html

  2. Olaf van Kooten zegt

    zucht dat begrip heb je vast zelf verzonnen. artikelen van je eigen site als bron gebruiken is hetzelfde als geen bron gebruiken. de lay-out van die website schreeuwt trouwens “geratel van een burgerwetenschapper” en staat vol met rare en duidelijke onjuiste beweringen, zoals dat bolbliksems zwarte gaten zouden zijn. ik neem het concept van jouw “bowshock black holes” dan ook niet serieus.

Speak Your Mind

*