16 juli 2024

Eerste foto’s van Solar Orbiter tonen overal ‘kampvuren’ op de zon

Solar Orbiter/EUI Team/ESA & NASA; CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSL

Vanmiddag heeft de ESA de eerste beelden vrijgegeven gemaakt met de Solar Orbiter, de nieuwe ruimtesonde om de zon te observeren. Uit de foto’s blijkt dat er overal op de zon kleine flikkerende vlammen te zien zijn, die ze ‘kampvuren’ hebben genoemd. Het is voor het eerst dat ze die mini-vlammen op de zon hebben gezien. Hierboven zie je één van die kampvuren, aangegeven met een pijl, gefotografeerd op 30 mei met de Extreme Ultraviolet Imager (EUI) op de Solar Orbiter – de aarde op schaal zie je linksonder. Op die datum bevond de sonde zich halverwege de aarde en de zon, op 77 miljoen km van de zon – nooit eerder heeft een zonnesonde de zon van zo dichtbij gefotografeerd. De zon bevindt zich nu in een fase van minimale activiteit in z’n elfjarige cyclus. De kampvuren zijn een miljoen tot miljard keer kleiner dan de ‘gewone’ grote zonnevlammen.

Er zijn ook waarnemingen gedaan aan het magnetisch veld van de zon, o.a. met de Polarimetric and Helioseismic Imager (PHI). Beelden die daarmee zijn gemaakt zie je hieronder.

Credit: Solar Orbiter/PHI Team/ESA & NASA

De Solar Orbiter zal uiteindelijk een afstand van 42 miljoen km van de zon bereiken en daarvandaan de zon uitgebreid bestuderen. Hij zal ook de polen van de zon bekijken. Bron: ESA.

Share

Comments

  1. What is the average duration of the campfires?

  2. Zitten er nu ook al Polen om die kampvuren? Prima temperatuur voor een BBQ met wat Krakowska en een pul wodka 🙂 , Leo is welkom…

Speak Your Mind

*