25 mei 2024

Maar liefst 37 recent actieve vulkanen op Venus ontdekt

3D-beelden van twee coronae. De zwarte streep in het midden is ontstaan door ontbrekende gegevens. Credit: Laurent Montési.

Er waren al eerder aanwijzingen voor gevonden, maar na de recente ontdekking van 37 recent actieve vulkanen op Venus kunnen we er niet meer onderuit dat deze planeet geologisch nog steeds erg actief is. Die eerdere aanwijzingen bestonden uit de identificatie van ‘coronae’ op het oppervlak van Venus, ringvormige structuren op de plekken waar hete pluimen van magma vanuit de mantel door de korst dringen en naar het oppervlak komen, zoals ook bij Hawaï gebeurt. Dat onderzoek aan de coronae wordt bemoeilijkt doordat ze alleen met radarbeelden van satellieten te zien zijn, die door het dichte wolkendek van Venus kunnen kijken. Van de coronae zou je nog kunnen denken dat ze het gevolg zijn van vroegere vulkanische activiteit op Venus, maar het recente onderzoek van Laurent Montési (Universiteit van Maryland) en z’n team laat zien dat er nog steeds vulkanische activiteit is. Door driedimensionale beelden te maken van de ’thermo-mechanisme activiteit’ kon men maar liefst 37 recent actieve vulkanische structuren op Venus identificeren. Tussen de coronae kon men verschillen zien, die wijzen op verschillende stadia in de evolutie van de coronae. Op de afbeelding hieronder zie je de actieve coronae met rood weergegeven, inactieve coronae zijn wit.

Credit: Anna Gülcher.

In Nature Geoscience verscheen dit vakartikel over de actieve vulkanen/coronae op Venus. Bron: UMD.

Share

Comments

 1. Etienne zegt

  Of hoe sterk Venus op de aarde gelijkt ?

  • Enceladus zegt

   Ja, daar zeg je zowaar wat. Ik lees op Wikipedia echter dat Venus geen platentektoniek kent. Hoe weten we dat eigenlijk zo zeker? Tot voor kort wisten we toch ook niet dat er nog actieve vulkanen zijn? Wie zegt dat Venus voordat de boel droogkookte geen oceanen heeft gekend en wie zegt dat de continenten die er dan mogelijk waren niet voortbewogen door platentektoniek?

   Groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*