Op naar Mars; China lanceert Tianwen-1 vanaf Hainan

Donderdag 23 juli 2020, is de Lange Mars-5 raket met het vijf ton wegende ruimteschip de Tianwen-1, China’s eerste éigen Marsmissie, succesvol gelanceerd vanaf het Wenchang Satellite Center te Hainan, een eiland aan de zuidkust van China. Op 24 april j.l. werd door het Chinese ruimtevaartagentschap CNSA (China National Space Administration) de naam en het logo van de Marsmissie bekend gemaakt tijdens een officiële online-ceremonie. ‘Vragen aan de hemel’ luidt de letterlijke vertaling van ‘Tianwen’. Het ruimteschip bestaat uit een Marsorbiter, een lander en een rover.

Lange Mars-5 met Tianwen-1 credits; Xinhua/CNSA

De draagraket is de LM-5 Y6, uitgerust met raketmotoren YF-77, welke vloeibare waterstof en zuurstof als brandstof gebruiken, deze motoren zijn afgelopen januari succesvol getest. Deze motoren waren de oorzaak van de mislukte tweede lancering van de LM-5 in 2017. De derde test lancering van de LM-5B, op 5 mei j.l. was gelukkig wel een succes. China maakte eerder deel uit van de Russische Phobos-Grunt Marsmissie, gelanceerd in november 2011. Deze missie had als doel een bodemmonster van de Marsmaan Phobos naar aarde te brengen. China bouwde de Yinghuo-1 Marsorbiter. De missie mislukte, het ruimteschip strandde in een lage aardebaan. Zie ook AB 13/05/’20*. De Tianwen-1 orbiter is uitgerust met een HR-camera die vergelijkbaar is met de HiRise camera aan boord van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter. Bij de uitrusting zit ook een MR-camera, grondradar, een minerologische spectrometer, een energetische deeltjes analysator, en een magnetometer. De Chinese Marsrover weegt 240 kg, en is daarmee ongeveer twee keer zo zwaar als de maanrover Yutu. De rover wordt voorzien van stroom door zonne-energie, en is uitgerust met 13 wetenschappelijke instrumenten, o.a. grondradarradar, een multispectrale camera, en omgevingsdetectieinstrumenten als een magnetometer. De rover is ontworpen om drie maanden operationeel te zijn op het Marsoppervlak. Bronnen; Space.com, CGTN, CNSA

*https://www.astroblogs.nl/2020/05/13/china-legt-laatste-hand-aan-eerste-eigen-marsmissie-tianwen-1/

7 gedachten over “Op naar Mars; China lanceert Tianwen-1 vanaf Hainan

 1. “De Tianwen-1 orbiter zal uitgerust worden met een HR-camera die vergelijkbaar is met de HiRise camera aan boord van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter.”

  Gaan de groene marsmannetjes die er dan na de landing nog opzetten?

  😉

  Maar zonder dollen: ik hoop dat de landing t.z.t. goed zal verlopen. Hoe meer missies op Mars, hoe beter!

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 2. De Chinezen zullen nu al die foto’s rood moeten inkleuren. Maar rood is hun lievelingskleur . Geen probleem daarmee.

 3. Etienne ik denk dat je grap over de kleur rood hier niet goed zal bevallen.
  Ik vermoed dat hier veel aanhgangers van het communisme zijn, aangezien de leeftijd hier boven de 50 is:)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.