17 juli 2024

Daar waar men methaan verwachtte is ozon en kooldioxide in de Marsatmosfeer aangetroffen

Impressie van de TGO. Credit: ESA/ATG medialab

Gedurende twee jaar is de atmosfeer van Mars uitgebreid bestudeerd door de Europese Trace Gas Orbiter (TGO), die zich richt op de samenstelling van de atmosfeer van Mars en dan met name op de aanwezigheid van methaan. Eén Marsjaar (687 aardse dagen) lang is de atmosfeer van de Rode planeet onderzocht met de Atmospheric Chemistry Suite (ACS) aan boord van de TGO en dat heeft een verrassing opgeleverd: op de plekken waar men de hoogste hoeveelheid methaan verwachtte daar trof men ozon (O3) en kooldioxide (CO2) aan. Die zijn eerder ook al waargenomen, onder andere met de Europese Mars Express sonde in het UV-gedeelte, maar niet in dit gedeelte van het spectrum, het infrarode gedeelte. Met infrarood kan men dieper in de atmosfeer kijken, dus biedt dit de gelegenheid om beter te zien in welke hoeveelheden ozon op de verschillende hoogtes boven Mars voorkomt. Zowel op aarde als op Mars zorgt ozon er voor dat de chemische samenstelling van de atmosfeer stabiel blijft.

Het spectrum door TGO gemeten met daarin de lijnen van ozon en kooldioxide. Credit: K. Olsen et al. (2020)

Het bestuderen van methaan in de atmosfeer van Mars is van belang omdat het methaan op aarde een biologische oorsprong heeft en dat op Mars wellicht ook zo is. Methaan breekt al in ongeveer 400 jaar, dus er moet iets zijn wat er voor zorgt dat het methaan op Mars – dat door meerdere instrumenten is waargenomen – telkens aanvult, een biologische óf geologische bron. Het is nog niet duidelijk wat de detectie van ozon en kooldioxide in dit deel van het spectrum op de plek waar men methaan verwachtte betekent. Hier de twee vakartikelen over de waarnemingen met TGO, beiden verschenen in Astronomy & Astrophysics:

Bron: ESA.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Misschien kan iemand die wat meer van scheikunde en biologie weet zeggen hoe het zit met CO2 en O3? Hoe snel wordt dat afgebroken en wat zouden de bronnen daarvoor kunnen zijn?

  En hoe zat het ook alweer? De missie die deze week nog wordt gelanceerd is de eerste sinds de Vikings die echt leven kan aantonen toch? 2021 zou wel eens heel mooi jaar kunnen worden.

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Enceladus zegt

  Even iets anders. Kijk eens wat ik tegenkwam: https://osr.org/nl/?utm_source=facebook&utm_medium=600×315&utm_campaign=perfect-nl&fbclid=IwAR0KlzJPXWlWotg75KC46J9_1ydejkU_c2LHLKbrOqob1VObr5J_huZY9gs

  Dit is toch je reinste oplichterij? Net zulke flauwekul als stukjes maan die je per vierkante kilometer kan kopen?

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Ja klopt, dat is inderdaad flauwekul, niemand kan een ster kopen. Maar ik denk dat het in de VS gewoon is toegestaan, daar kan je ook stukjes land op de maan kopen. Ik heb er ooit – twaalf jaar geleden al weer – een blog aan gewijd.

  • Oh wacht, dit is een Nederlandse website. Mmmmm, toch interessant te kijken of het hier wel is toegestaan of ook is verboden.

   • Monique zegt

    Natuurlijk is het meer iets voor de lol waar je niet teveel waarde aan moet hechten. Vergelijkbaar met een stierengevechtsposter uit Spanje met jouw naam eronder.

    Voor mijn vijftigste verjaardag hadden de kinderen naast een uitstapje een ster gekocht voor €30, (nu goedkoper).
    Er zit een sterrenkaart bij en een link naar een persoonlijke pagina waar je foto’s van de gebeurtenis naar kunt uploaden. Na een paar jaar is het toch wel leuk om terug te kijken naar foto’s en berichten van die dag. Het is weer eens wat anders dan een bloemetje. Een kniesoor die daar moeilijk over doet.

Speak Your Mind

*