29 maart 2024

Magnetische bubbel van het zonnestelsel lijkt meer op een leeggelopen croissant

In geel het model voor de vorm van de heliosfeer van het zonnestelsel. In rood de magnetische veldlijnen van het Melkwegstelsel. Credits: Opher, et al

Ons zonnestelsel wordt omgeven door een enorme magnetische bubbel, de zogeheten heliosfeer. Jarenlang werd gedacht dat die er uit moest zien als een soort van komeet, waarbij de kern door de zon gevormd wordt en de staart achter de zon aan gaat, in diens lang reis om het centrum van de Melkweg. Maar wat blijkt nu uit onderzoek van Merav Opher (DRIVE Science Center at Boston University) en haar team: dat de vorm van de heliosfeer niet op een komeet lijkt, maar meer op een leeggelopen croissant.

De klassieke vorm van de heliosfeer, die meer op een komeet lijkt.

Het model is gebaseerd op de waarnemingen van de enige twee aardse instrumenten die metingen hebben gedaan aan de rand van de heliosfeer, de beide Voyager ruimteverkenners, en aan waarnemingen met NASA’s IBEX satelliet. Opher maakte daarnaast ook gebruik van gegevens van de Cassini én New Horizons ruimteverkenners. Cassini deed jarenlang onderzoek bij Saturnus. Die had een instrument aan boord dat deeltjes kon detecteren, die vanuit de interstellaire ruimte kwamen en die waren ingevangen door het magnetische veld van Saturnus. En New Horizons was langs Pluto en Arrokoth gevlogen en heeft ionen gemeten, die meevlogen met de zonnewind. Op basis van alle gegevens komen de onderzoekers met een afwijkende vorm van de heliosfeer van het zonnestelsel, eentje die meer lijkt op een leeggelopen croissant. Buiten de heliosfeer bevindt zich het interstellaire medium, met geïoniseerd gas en het magnetische veld van de Melkweg. De heliosfeer werkt als een soort van schild tegen dat medium, waarbij er in tijden dat de zon in z’n elfjarige cyclus minder actief is meer kosmische deeltjes vanuit het medium het zonnestelse4l binnenkomen. Met NASA’s Interstellar Mapping and Acceleration Probe (IMAP), die in 2024 moet worden gelanceerd, willen ze verder onderzoek doen aan de buitenste rand van het zonnestelsel. In maart werd er een artikel over gepubliceerd in Nature. Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*