18 april 2024

NASA neemt bijnamen kosmische objecten onder de loep – de Eskimonevel gaat in de ban

De planetaire nevel NGC 2392. De NASA noemt deze niet meer de Eskimonevel. Credit: NASA, Andrew Fruchter and the ERO Team [Sylvia Baggett (STScI), Richard Hook (ST-ECF), Zoltan Levay (STScI)]

De NASA heeft laten weten dat ze de bijnamen die kosmische objecten, zoals sterrenstelsels, planeten en gasnevels, soms hebben gaat bekijken en screenen op hun naam. De NASA streeft in haar beleid naar gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit. De bijnamen , die vaak al heel oud zijn, kunnen rascistisch klinken, omdat ze bijvoorbeeld uit koloniaal verleden stammen. Als bijnamen in strijd zijn met NASA’s beleid zullen ze niet meer worden gebruikt. Twee bijnamen zijn er al die de NASA in de ban gaat doen: de planetaire nevel NGC 2392 (zie foto hierboven) noemen ze niet meer de Eskimonevel, omdat de term eskimo niet meer gebruikt wordt – de bewoners in de poolgebieden noemen zichzelf de Inuit. Ook de twee sterrenstelsels NGC 4567 en NGC 4568 in de Virgocluster verliezen hun bijnaam, de Siamese tweelingstelsels. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. De Eskimo heeft al alternatieve nicknames, de Clownface Nebula of de Caldwell 39, maar wat doen we nu met de BLACK holes, DARK matter (mogen we nog wel kleuren gebruiken) en de vele soorten DWERG sterren waar pygmeeën zich weer aan kunnen storen?

  2. Jemig, volgens mij kunnen ze zich beter ergens anders mee bezig houden. Wat een geneuzel..

Speak Your Mind

*