23 mei 2024

Recensie: En nu naar Mars – de nieuwe ruimterace

Dat Mars van alle planeten het meest in de belangstelling staat is bekend, het lanceervenster van de afgelopen weken, waarbij Mars in z’n baan gunstig staat en reizen naar Mars in zeven maanden kunnen worden gedaan, is maar liefst drie keer gebruikt. En we sturen niet alleen satellieten, landers en rovers naar de Rode Planeet, we zijn ook druk bezig na te denken over bemande ruimtereizen naar Mars. En daar gaat ‘En nu naar Mars’ (ondertitel: de nieuwe ruimterace) over, een boek van de Belgische wetenschapsjournalist Pieter van Dooren, die onder meer voor De Standaard schrijft. Met veel plezier heb ik het boek gelezen. Van Dooren beschrijft in tien hoofdstukken talloze aspecten van Marsreizen, zoals waarom we zo graag naar Mars willen gaan, de gevaarlijke reis met straling en gewichtloosheid, de ontwikkeling van raketten (vanaf Tsiolkovski, ergens in de 19e eeuw), de reizen naar de maan – de voorganger in dit geval van de bemande Marsreizen – de juridische aspecten van ruimtereizen en de vestiging van kolonies op Mars en de (eeuwen durende) terraforming om het daar een beetje leefbaar te krijgen. Werner von Braun, dé ingenieur van de Saturnus V raket die Neil Armstrong in 1969 naar de maan bracht, droomde al van bemande Marsreizen, uit 1948 stamt diens ‘Das Marsproject‘. De Von Braun anno 2020 is Elon Musk, de succesvolle ondernemer, wiens Falcon 9/Dragon combinatie al astronauten naar het ISS brengt en die met z’n Starship (voorheen The Big Fucking eh… Falcon Rocket, BFR) al binnen enkele jaren met een clubje pioniers naar Mars wil reizen. En nu naar Mars is gemakkelijk te lezen, maar het geeft desondanks veel informatie over reizen naar Mars en alles wat daarbij komt kijken. Wat mij betreft een aanrader om aan te schaffen.

En nu naar Mars – een nieuwe ruimterace. Auteur: Pieter van Dooren.

  • Uitgever: Sterck & de Vreese
  • Uitgave: februari 2020
  • 192 bladzijden

Eh… nu we het toch hebben over een recensie: op de Astroblogs zijn afgelopen jaren meer boeken gerecenseerd. Ik heb die even verzameld (hopelijk niet eentje vergeten) en er een aparte pagina aan gewijd, opgenomen in de lijst met dossiers. Handig om alle recensies even te bekijken. En mochten uitgevers c.q. auteurs in spé ook hun toekomstige boeken over sterrenkunde en ruimtevaart toe willen sturen voor een recensie dan moeten ze even contact met de redactie van Astroblogs opnemen.

Share

Speak Your Mind

*