19 maart 2024

De Mol van Marslander InSight zit eindelijk in de grond

De Mol zit helemaal in de grond. Links de kabels, waarmee de Mol met Insight verbonden is. Je ziet ook de schep, die de Mol de grond induwde. Credit: NASA/JPL-Caltech

Het heeft eventjes geduurd, maar eindelijk is het gelukt om de thermische ‘Mol’, da’s de warmtesonde van NASA’s Marslander InSight (‘Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport’), de grond in te krijgen. Eigenlijk heet die Mol de ‘Heat Flow and Physical Properties Package´ (HP³) en is ‘ie niet niet gebouwd door de NASA, maar door het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR). Het is een soort van boor is, ook wel een ‘mole hammer’ genoemd – een 40 centimeter lange pen, voorzien van een inwendig hamermechanisme, die de temperatuur en het warmte-geleidende vermogen van de ondergrond van Mars moet gaan meten. De bedoeling was dat met de Mol tot een diepte van 3 tot 4,5 meter zou worden geboord. Maar zo ver kwam het nooit, want er bleek al snel dat er onder InSight een harde laag zit, een duricrust geheten, waar ‘ie niet doorheen kwam. Plus bleek dat door het hamerproces de Mol steeds weer zoveel gruis terug het gat in schoof, dat ‘ie zichzelf weer uit het gat omhoog werkte.

Afijn, sinds juni 2019 zijn er vele pogingen ondernomen om de Mol toch de grond in te krijgen, maar niets leek te lukken. De laatste maanden is er echter vooruitgang geboekt en wel door de Mol met behulp van de schep, die zich aan het uiteinde van de lange robotarm bevindt, de grond in te duwen. En da’s gelukt, de Mol zit nu helemaal in de grond, waarbij alleen nog de kabels boven de grond uitsteken, waarmee het instrument verbonden is aan inSight. Helemaal zonder risico was dat duwen niet, want de kans bestond dat de schep uit zou schieten en dat die kabels – essentieel voor het doorgeven van de data van de Mol aan InSight en daarmee aan de vluchtleiders – beschadigd zouden raken. In de video in de tweet hieronder zie je goed hoe dat duwen in z´n werk ging. Uiteindelijk is ´t allemaal goed gegaan.

Nu hopen dat de Mol verder met z´n eigen hamermechanisme verder de grond in kan en dan metingen kan gaan doen aan het warmtetransport in de grond van Mars. Bron: DLR.

Share

Speak Your Mind

*