26 februari 2024

Op 12 augustus 2026 – vandaag over zes jaar – hebben we weer een totale zonsverduistering in Europa

De totale zonsverduistering van augustus 2017. Credit: Leoleobobeo/Pixabay.

Het is vandaag 12 augustus 2020. Precies over zes jaar zullen we in Europa weer een totale zonsverduistering meemaken. De totale zonsverduistering van 12 augustus 2026 – schrijf ’t alvast in je agenda, het maximum is ergens rond 17.45 uur UTC – zal voornamelijk over het noordpoolgebied en de Atlantische Oceaan trekken, maar ook over Rusland, Groenland, het westen van IJsland, het noorden van Spanje en het noordoosten van Portugal. Het punt met maximale totaliteit ligt op zee vlak voor de westkust van IJsland dicht bij het plaatsje Patreksfjörður en duurt 2 minuten en 18 seconden.

Het is de eerste keer na de zonsverduistering van 11 augustus 1999 dat de kernschaduw van de maan het vasteland van Europa treft. Ze trekt over het noorden van Spanje en schampt daarbij het noordoosten van Portugal. De zon staat dan al zeer laag aan de horizon, het einde van de zonsverduistering is alleen vanuit de Spaanse noordkust te zien. In grote delen van Spanje gaat de zon gedeeltelijk verduisterd onder. Op de Balearen gaat de zon kort na de totaliteit onder.

Deze zonsverduistering vindt tijdens de vakantietijd plaats. Bovendien is de totaliteitszone in Spanje gemakkelijk te bereizen vanuit Europa en zijn er in Spanje goede waarnemingskansen door het klimaat aldaar. Waarschijnlijk zal er daarom grote belangstelling zijn voor deze zonsverduistering. Hieronder een tweet met daarin een kaart van het pad waar de totaliteit te zien zal zijn.

Bron: Wikipedia.

Share

Speak Your Mind

*