Site pictogram Astroblogs

Prachtige verbeterde video’s van de Apollo-missies op de maan – kijken!

Credit: NASA

Credit: NASA

Van de Apollo 11 t/m 17 missies (exclusief #13, daar ging iets fout) kennen we nog de historische, maar ook groezelige, vage beelden op de maan, deels zwart wit, deels in kleur. De eerste wandeling van Neil Armstrong op de maan in juli 1969 werd geschoten met een camera die 12 beelden per seconde opnam, 12 ‘frames per second’ (fps). Wil je vandaag de dag een beetje TV of film kijken dan moet je minstens 24 fps gebruiken, met minder kom je niet weg. Nu is er een club die de DutchSteamMachine heet en die historische foto’s en video’s restaureert – Preserving the Past for the Future is hun motto. Video’s kunnen met een slimme techniek die Depth-Aware Video INterpolation (DAIN) heet worden verbeterd, waarbij de oorspronkelijke fps wordt opgekrikt naar 24 of soms zelfs naar 60 fps. Dat levert een enorme verbetering van de beelden op, die veel meer gaan leven. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze video, waarin je de landing van de Apollo 14 op de maan ziet, het neerzetten van de Amerikaanse (wapperende) vlag [1]Nou niet gelijk gaan denken dat die moon-landings-were-fake-lunatics gelijk hebben en dat vlaggen op de maan helemaal niet kunnen wapperen. De vlag hing los aan een stokje en kon heen en weer bewegen … Lees verder en de lancering vanaf de maan.

De oorspronkelijke beelden zijn gemaakt met een 16mm camera bij 12 fps. Dutchsteammachine heeft er 24 fps van gemaakt. Meer video’s zijn te zien op het videokanaal van de DutchSteammachine. Kijken! Bron: AstroBob.

Voetnoten

Voetnoten
1 Nou niet gelijk gaan denken dat die moon-landings-were-fake-lunatics gelijk hebben en dat vlaggen op de maan helemaal niet kunnen wapperen. De vlag hing los aan een stokje en kon heen en weer bewegen omdat de astronaut ‘m bewoog, simpel.
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten