25 mei 2024

Asteroïde 2020 QG scheert op 3000 km langs de aarde

Een asteroïde ter grootte van een auto scheerde afgelopen zondag op zo’n 3000 kilometer langs de aarde. Het Palomar Observatorium in Californië ontdekte de ruimterots pas zes uur nadat hij langs de aarde vloog. “De asteroïde naderde onopgemerkt vanuit de richting van de zon”, aldus Paul Chodas, directeur van NASA’s Center for Near Earth Object Studies. Vanwege zijn grootte zou de ruimterots waarschijnlijk geen gevaar hebben gevormd voor het leven op aarde als hij onze planeet had geraakt. Maar deze ‘close call’ noemt Chodas niettemin zorgelijk, aangezien astronomen geen idee hadden dat de asteroïde bestond totdat deze de aarde was gepasseerd. 

Asteroïde inslag credits; wikimedia commons

Deze asteroïde, met afmetingen van zo’n 2 bij 8 meter, heette aanvankelijk ZTF0DxQ, maar is nu bij astronomen formeel bekend als 2020 QG. De rots vloog op zondag rond 6:00 NL’se tijd over het zuidelijk halfrond. Business Insider hoorde er voor het eerst over via Tony Dunn, de maker van de website OrbitalSimulator.com. “De nieuw ontdekte asteroïde ZTF0DxQ passeerde gisteren op een afstand van minder dan 1/4 van de diameter van de aarde, waardoor het de meest nabije flyby is die onze planeet niet heeft geraakt”, liet Dunn op twitter weten. De ruimterots 2020 QG scheerde langs de aarde met een snelheid van ongeveer 12,4 kilometer per seconde. Een rots van deze grootte zou in de atmosfeer zijn ontploft op enkele kilometers boven het aardoppervlak, en een schitterende vuurbal hebben veroorzaakt. Bronnen: Business Insider / OrbitalSimulator / IAU Minor Planet Center

Share

Speak Your Mind

*