Stel ik zit in m’n tuintje te genieten van de zon. Zou het tuintje op de evenaar staan, dan zou ik per dag 40.070 kilometer afleggen, de omtrek van de aarde. Dat is 1670 km/u. Maar bij een tuintje op de Noord- of Zuidpool – niet voor te stellen, ik weet het – zou ik 0 km per uur afleggen. Mijn breedtegraad is echter 51,78071 °NB (ergens in Dordrecht), dus er moet wat berekend worden: cos(51,78071)=0,618 en de snelheid is dan 0,618 x 1670 = 1033 km/uur, da’s 25.2052 km/dag. Zonder dat ik er erg in heb en zonder een spier te verroeren is mijn snelheid dus 25.2052 km/dag. Maar dan ben ik er nog niet, want er zijn nog meer snelheden waar ik rekening mee heb te houden (van een eerdere blog):
- De Aarde draait om de Zon, één rondje per jaar. Snelheid daarvan zo’n 29 km per seconde, oftewel 2.505.600 km per dag.
- Dan beweegt het gehele zonnestelsel in een baan om het centrum van de Melkweg. Schijnt behoorlijk snel te gaan: maar liefst 322 km per seconde, oftewel zo’n 27.820.800 km per dag.
- Maar we zijn er nog niet. Binnen de lokale cluster van sterrenstelsels, waar de Melkweg en het Andromedastelsel deel van uitmaken, zijn ook de nodige gravitationeel geïnspireerde bewegingen aan de gang. Met een vaartje van zo’n 130 km per seconde steven genoemde sterrenstelsels op elkaar af en dat levert dus een beweging op van ongeveer 11.232.000 km per dag.
- Waren dat de extra snelheden? Nee, natuurlijk niet. Want die gehele lokale groep van sterrenstelsels hangt niet stil in het universum. Nee, ergens in het heelal is een mega-groot supercluster van sterrenstelsels, de ‘Great Attractor’ genaamd, verstopt in het sterrenbeeld Waterslang (Hydra), zie de foto hierboven. En die trekt ons ook niet zo’n klein beetje aan, want met 600 km per seconde zijn we met Lokale groep en al onderweg naar die supercluster. Oftewel 51.840.000 km per dag.
- En tenslotte, daarna hou ik er echt mee op, is er nog de beweging die veroorzaakt wordt door de uitdijing van het heelal. De snelheid is ongeveer 300 km per seconde, dus 25.920.000 km per dag.
Mag je al die snelheden bij elkaar optellen en dan kijken welke supersnelheid ik per dag afleg? Nee, dat gaat niet, want de snelheden kunnen precies de andere kant uit gaan. De dagelijke rotatie van de aarde, de omwenteling om de zon, al die bewegingen variëren in richting en de ene keer gaan ze met de grotere kosmologische bewegingen mee, de andere keer gaan ze precies de andere kant uit. Oh ja, lees ook deze Astroblog, die min of meer over hetzelfde gaat.
Snelheid ? Simpel. 40.000/24 = 1.666,666666666667 km/h. Of vergeet ik iets of juist (heel) veel ?
Ik denk dat je heel veel vergeet. 🙂 Bijvoorbeeld dat die 40.000 km niet voor Dordrecht geldt – lees de blog.
Verveel je je ook zo Arie 🙂
Maar nu de million parsec vraag… Waar ligt het ultieme referentie punt waarvandaan je alle richtingsvectoren kan optellen tot een resultante… of draait het hele universum nu om je tuinstoel 🙂 .
Tsja, dan komen we uit bij het absolute referentiekader van ruimte en tijd (https://en.wikipedia.org/wiki/Absolute_space_and_time). Alleen bestaat dat niet. 😀 Wat mij betreft draait alles echt om die tuinstoel van mij in Dordrecht.
Ik blijf dan steken in je link bij Newtons Bucket …https://en.wikipedia.org/wiki/Bucket_argument . Ook handig om je voeten wat af te koelen met deze hitte.
ik dacht dat die snelheid iets van 220km/s was
“Dan beweegt het gehele zonnestelsel in een baan om het centrum van de Melkweg. Schijnt behoorlijk snel te gaan: maar liefst 322 km per seconde”
Ik heb het even opgezocht. Blijkt 230 km/s te zijn. Jij zit er dichter bij. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Galactic_year De bron van die blog (uit 2007 al weer) is tegenwoordig iets Chinees, dus ik kan niet meer opzoeken hoe ik destijds aan die 322 km/s kwam.