1 maart 2024

Thomas Pesquet geselecteerd als eerste Europese astronaut op de Crew Dragon

ESA-astronaut Thomas Pesquet is recent geselecteerd om te vliegen op de tweede missievlucht van SpaceX’ Crew Dragon. De missie, genaamd USCV-2, United States Crew Vehicle, zal in de lente van 2021 gelanceerd worden vanaf Cape Canaveral, Florida. Pesquet, afkomstig uit Rouen, is een Franse lucht- en ruimtevaartingenieur en trad in 2009 toe tot het ESA-astronautenkorps. “Ik ben trots en vereerd om de eerste Europeaan te zijn die gaat vliegen op een nieuwe generatie Amerikaanse ruimteschepen,” aldus Pesquet. Pesquet benadrukte dat het voor hem zeer interessant is zijn vliegervaring op de Crew Dragon te vergelijken met de ervaring die hij heeft opgedaan als Sojoez-piloot (Sojoez-MS03 in 2016). Pesquet: “De Crew Dragon is een zeer moderne machine met ongekende mogelijkheden. Anderzijds heeft de Sojoez een fantastisch trackrecord opgebouwd die het ons in staat heeft gesteld om jaren achtereen naar het ISS te vliegen. Het is een groot privilege op beide schepen te mogen vliegen.”

Thomas Pesquet, ISS-50, EVA-2 Credits; ESA

Pesquets tweede missie naar het ISS, officieel USCV-2*, zal kortweg ‘Alpha’ gaan heten, naar het meest nabije sterrenstelsel tot de aarde, Alpha Centauri. De naam werd gekozen uit 27.000 voorstellen ingediend in het kader van een ESA-competitie. Collega-astronauten zijn de Amerikanen Shane Kimbrough en Megan McArthur en de JAXA-astronaut Akihiko Hoshide. Pesquet is reeds bezig met trainingen in de simulator. Hij zal zes maanden op het ISS verblijven. Tijdens zijn laatste missie, ‘Proxima’ (Expeditie 50/51 in 2016), nam hij deel aan 200 wetenschappelijke experimenten waarvan er 60 Europese experimenten waren. Pesquet vestigde het record op het meeste aantal uren besteed aan wetenschappelijke experimenten in de ruimte in een week. Zijn volgende missie zal ook een druk schema bieden en tevens wordt het drukker aan boord, er komt een extra astronaut bij daar de Crew Dragon er vier kan vervoeren wat het totaal dan op zeven zal brengen. Er staat voor de Alpha missie onder andere een upgrade voor het Europese laboratorium op het programma waardoor wetenschappers op aarde eerder beschikking krijgen over gegevens van hun experimenten. Verder heeft ESA bekend gemaakt dat er voor volgend jaar nog een extra plek gereserveerd is voor een ISS-missie. Voor deze missie is de Duitse Matthias Maurer geselecteerd. Verdere details zijn over deze missie nog niet bekend. Maurer traint nu met Pesquet mee als backup. De Alpha missie is de eerste missie in tien jaar tijd waarbij een Europese astronaut gelanceerd zal worden vanaf Amerikaanse bodem. De ESA-astronaut Roberto Vittori vloog op de Space shuttle Endeavour naar het ISS in 2011 voor installatie van de Alpha Magnetic Spectrometer AMS-02. De eerste operationele Crew Dragon missievlucht, USCV-1 of Crew-1, zal op 23 oktober a.s. gelanceerd worden. Bron: ESA

*USCV-2 (United States Crew Vehicle 2, eerst USCV-3) is een voorgenomen missievlucht van een Crew Dragon. NASA brengt vier astronauten naar het ISS. De andere naam is Crew-2 of PCM-2. De vlucht stond tot juli 2020 bekend als USCV-3, maar doordat de Boeing Starliner niet tijdig gereed is voor zijn eerste missievlucht die USCV-2 zou heten heeft NASA die namen omgewisseld. Boe-CTS1 heet sindsdien USCV-3. USCV-2 is de eerste Crew Dragon-vlucht die met een gebruikte capsule en een gebruikte Falcon 9-booster mag worden gelanceerd. In juli 2020 werd duidelijk dat de te gebruiken Crew Dragon de Endeavour is die eerder voor testvlucht SpX-DM2 werd gebruikt. De eerste trap zal booster B1061 zijn die ook USCV-1 zal lanceren.

Share

Speak Your Mind

*