24 mei 2024

Kosmologen zoomen in op de kleinst mogelijke brokken van donkere materie

Fragment van de simulatie. Het vierkant rechtsboven is 1 miljoen lichtjaar in doorsnee, linksonder 783 lichtjaar. Credit: Sownak Bose, Center for Astrophysics, Harvard University

Gebruikmakend van computersimulaties hebben sterrenkundigen van de Universiteit van Durham onder leiding van Carlos Frenk en Adrian Jenkins, ingezoomd op de kleinst mogelijke brokken van donkere materie in een virtueel heelal. Met die simulaties hopen ze meer te weten te komen over donkere materie en daarmee het echte ‘spul’ te vinden. Het inzoomen op de donkere materie ging zo ver dat het vergelijkbaar is met het zien van een vlieg op de maan vanaf de aarde. De schaal van de donkere materie in de simulatie varieerde van de halo’s van donkere materie bij de clusters van sterrenstelsels tot brokken donkere materie met de massa van de aarde – tussen de grootste en kleinste schaal zit wel twintig ordes van grootte. Over de gehele schaal is de donkere materie (DM) in staat om door annihilatie van deeltjes en antideeltjes DM gammastraling te produceren, hetgeen waarneembaar zou moeten zijn. De massa van de halo’s van donkere materie rondom de clusters kan wel duizend biljoen keer de massa van de zon zijn. In Nature verscheen aan vakartikel over de simulaties van donkere materie. Dat artikel zit helaas achter een paywall, hier een eerdere versie van het artikel, die wel te lezen valt. Bron: Universiteit van Durham.

Share

Comments

  1. volgens mij zijn dat string knoop brokstukken van de big bang. Die dus een grote string knoop kan zijn geweest. Ook wel zwart gat te noemen.

Speak Your Mind

*