23 juni 2024

Grotere groep sterren onderzocht op buitenaards leven leidt tot betere limieten

Credit: Breakthrough Listen / Danielle Futselaar

Door bestaande radiotelescoopgegevens te combineren met een nieuwe catalogus van sterren zijn sterrenkundigen van de Universiteit van Manchester en van het Breakthrough Listen team er in geslaagd om meer dan 200 keer meer sterren dan ooit tevoren te onderzoeken op signalen van intelligent buitenaards leven. Bij eerdere onderzoeken werden 1327 nabije sterren onderzocht op signalen van intelligent buitenaards leven, maar door gebruik te maken van de gegevens verzameld met de Europese Gaia satelliet, waarmee meer dan een miljard sterren in de Melkweg nauwkeurig is bestudeerd, wist men dat aantal op te schroeven naar maar liefst 288.315 sterren. Die eerste verzameling betrof sterren die maximaal 160 lichtjaar van de aarde verwijderd zijn, maar voor de heranalyse van de SETI-gegevens heeft men de afstand verlengd tot maar liefst 33.000 lichtjaar. Eén van de mogelijke signalen is radiostraling van buitenaardse beschavingen en door die afstand uit te breiden gaat men er wel van uit dat ook het uitzendend vermogen van die beschavingen hoger is. Op basis van de gemaakte heranalyse schat men in dat slechts 0,04% van de sterren planeten hebben met intelligente beschavingen, minstens op het niveau van onze beschaving.

Minder dan één op de 1600 sterren dichterbij de aarde dan ongeveer 330 lichtjaar zenders herbergt volgens de onderzoekers, die onder leiding staan van Mickael Garret (directeur Jodrell Bank observatorium), radiozenders die slechts een paar keer krachtiger zijn dan de sterkste radar die we hier op aarde hebben. Bewoonde werelden met veel krachtigere zenders dan we momenteel kunnen produceren, moeten nog zeldzamer zijn, aldus de onderzoekers. Dit alles moet leiden tot het antwoord op dé vraag die ons al decennia bezig houdt: zijn we alleen?

Hier het vakartikel over de heranalyse van de SETI-gegevens, verschenen in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Bron: Jodrell Bank.

Share

Speak Your Mind

*