1 december 2023

Donkere materie is niet de oorzaak van extra straling vanuit het hart van de Melkweg

De Fermi-gegevens over de hoeveelheid gammastraling vanuit de Melkweg. Credit: Oscar Macias for UCI

Het antwoord op de vraag of het overschot op de hoeveelheid gammastraling vanuit het hart van het Melkwegstelsel komt door donkere materie klinkt als een metronoom: wel – niet – wel – niet – wel – niet…. Het is één van de felle debatten die er in de sterrenkunde heerst. Sinds 2012 heb ik het erover – hier een blog uit die tijd – en telkens gaan de meningen over wat het overschot veroorzaakt heen en weer (als een metronoom, jazeker) tussen annihilerende donkere materie en andere oorzaken, vooral groepen pulsars. De gammasatelliet Fermi heeft dat overschot in 2008 gemeten, een overschot ten opzichte van de hoeveelheid gammastraling die je op theoretische gronden zou verwachten. De laatste stand van de wijzer van de metronoom is dat ‘ie uitslaat naar de andere oorzaken, dus géén donkere materie als oorzaak. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Californië in Irvine heeft op grond van analyses van de Fermi-gegevens berekend dat donkere materie de oorzaak niet kan zijn – sterker nog, ze sluiten het in een bepaald massabereik zelfs uit. De alternatieven zijn stervorming, afbuiging van kosmische straling door moleculaire gaswolken en groepen neutronensterren en milli-secondepulsars, die zijn volgens de onderzoekers wel in staat het overschot te produceren. Indien deeltjes donkere materie die elkaar annihileren (d.w.z. vernietigt als ze tegen elkaar botsen) echt gammastraling zouden produceren dan zou dat te zien moeten zijn als een wolk van straling vanuit het Melkwegcentrum met een bijna ronde of elliptische vorm.

Credit: Oscar Macias for UCI

Maar dát heeft Fermi niet waargenomen, die zag straling met een ’tri-axale’ structuur, met een balkvorm erin (zie de afbeelding hierboven). Afijn, nou maar afwachten wanneer de metronoom weer de andere kant uit slaat. Hier het vakartikel over de berekeningen aan de gammastraling vanuit het hart van de Melkweg, verschenen in Physical Review D, 2020; 102. Bron: Science Daily.

Share

Comments

  1. Volgens mij is het compacte string model van elk zwart gat de reden dat er alleen ecterne druk van oscillerende vacuum ( Casimir effect) op wordt uitgeoefend.dus de kern zned niks uit. Maar de horizon produceert paren e+ en e-deeljes met de e- aan de buitenkant van de horizon. Dus elk zwart gat is negatief geleden en veroorzaakt straling door e-en e+ absorptie.=gamma straling.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: