6 december 2023

Nee, in de richting van de Zeilen is er geen intelligente buitenaardse beschaving

De MWA. Credit: Dragonfly Media

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Murchison Widefield Array (MWA) radiotelescoop in West-Australië ‘geluisterd’ naar ’technosignalen’ van intelligente buitenaardse beschavingen bij meer dan tien miljoen sterren die in de richting staan van het zuidelijke sterrenbeeld Zeilen (Vela). Resultaat: nul komma niks technosignalen, géén aliens in die richting. Bij de speurtocht werd het sterrenbeeld 17 uur lang bestudeerd op signalen van radiostraling bij frekwenties vergelijkbaar met FM radiofrekwenties.

Kaart van het sterrenbeeld Zeilen. Nee, hier zijn geen intelligente buitenaardse beschavingen te vinden. Credit: 2003 Torsten Bronger/Wikipedia.

De speurtocht ging honderd keer zo ver als bij eerdere SETI’s naar buitenaardse beschavingen. Als een verrassing komt het niet vinden van intelligente buitenaardse beschavingen niet. “Zoals Douglas Adams schreef in ‘The Hitchhikers Guide to the Galaxy‘ is de ruimte groot, héél groot”, aldus Steven Tingay (Curtin University), één van de onderzoekers. Hier het vakartikel over de speurtocht, 8 september gepubliceerd in de Publications of the Astronomical Society of Australia (PASA). Bron: Phys.org.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Zal je net zien dat die ene intelligente beschaving in die hoek op een planeet zit met een rotatietijd van 34 uur. 😉

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Etienne Durinck zegt

  Oei ? In het verkeerde hoekje gekeken ?

 3. Daily Shorts zegt

  “intelligente buitenaardse beschaving”, het zou toch al leuk zijn als wij bijvoorbeeld al ergens op een andere planeet een pelikaan of een bever vinden. (wel moeilijker te vinden gok ik zo 😛 )

 4. 1-0 voor de Fermi paradox…https://nl.wikipedia.org/wiki/Fermiparadox en hier de uitgebreide Engelse versie https://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradox

 5. Erik van der Veen zegt

  Ik ben wel benieuwd in hoeverre we nu een oordeel over kunnen vellen.. dit soort onderzoek gaat er vanzelfsprekend vanuit dat zo’n beschaving dus radiogolven moet uitzenden.. maar stel nu ze hebben een zender die zo krachtig is als onze reguliere zendmasten voor radio en tv.. op welke afstand zouden wij zo’n signaal nog kunnen onderscheiden van de achtergrondruis? Het antwoord op zo’n vraag heeft vast heel veel mitsen en maaren, maar zouden we dat op 100 lichtjaar nog kunnen herkennen?

  • In het artikel geven ze aan dat voor de dichtsbijstaande ster de detectiegrens 1 * 10^13 W is. Met andere woorden, ze zouden een isotropische zender (=straalt in alle richtingen gelijk uit) kunnen detecteren met dat uitgestraalde vermogen
   Ik heb het even op wikipedia opgezocht, 10^13W is tien maal de totale hoeveelheid elektrische energie die de mensheid op dit moment op aarde opwekt.
   En dat voor de ster die het dichtste bij staat. Voor de op-een-na dichtbij staande ster is het al 4 * 10^13 W. Nog vier keer zoveel energie….

   Kortom, alleen als de aliens een gestoord krachtige zender toevallig net op het goede moment en met de juiste frequentie op kant op richten zouden we die detecteren.

 6. Ton van den Goorbergh zegt

  …Althans, wij kunnen ze niet ontdekken.
  ….Ssstt, anders ontdekken ze ons.

 7. Over 50 jaar nog een keer deze hoek uitpluizen, misschien dat ze dan iets oppikken.
  De mensheid is ook nog maar net uit hun ei gekropen op het gebied waar de wetenschap op zoekt.

 8. SETI is al decennia op zoek naar bewijzen van buitenaardse signalen, maar wat als we de verkeerde technologie gebruiken?
  De vraag of we alleen zijn in het universum, blijft een van de grootste filosofische raadsels van onze tijd. Hoewel het bijna ondenkbaar is dat onze beschaving alleen in de kosmos is, blijft het een feit dat we nog geen bewijs van het tegendeel hebben.
  De Fermi-paradox, die de tegenstelling benadrukt tussen het waarschijnlijke bestaan van buitenaardse beschavingen en het feit dat we er nog nooit een zijn tegengekomen, lijkt te suggereren dat er ofwel geen buitenaardse wezens zijn, of dat ze zo zeldzaam zijn dat het onwaarschijnlijk is dat we ze ooit tegen zouden komen.
  Maar wat als het echte probleem is dat we de noodzakelijke technologie nog moeten ontwikkelen om buitenaardse signalen op te vangen? Wat als intelligente buitenaardse wezens gewoon geen radiosignalen gebruiken om te communiceren?
  Volgens een recente studie gepubliceerd in het International Journal of Astrobiology, is de grootste kans om een ??buitenaardse beschaving te ontdekken waarschijnlijk op het punt dat we een nieuwe nieuwe vorm van communicatie ontdekken.
  Het zou het equivalent zijn van iemand zonder kennis van de buitenwereld die voor het eerst een radio-ontvanger aanzet en leert dat de ether letterlijk wemelt van de signalen.
  Misschien zal iemand in de toekomst een geheel nieuwe vorm van communicatie ontdekken die het verzenden van berichten over de enorme afstanden van de ruimte praktischer maakt.
  Stel je voor wat de uitvinder van die technologie zou kunnen opmerken als ze de ontvanger voor het eerst aanzetten.
  Het kan zijn dat het universum verre van verstoken is van leven, maar wemelt van signalen van talloze beschavingen die een vorm van communicatie gebruiken die we eenvoudigweg nog niet hebben uitgevonden.
  Zo ‘n ontdekking, als we die zouden doen, zou zeker een revolutie teweegbrengen in onze kijk op de kosmos.

  https://www.scientificamerican.com/article/want-to-talk-to-aliens-try-changing-the-technological- channel-beyond-radio/

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d