3 december 2023

Grijze en oranje luchten

Vanavond vertelde weerman Gerrit Hiemstra ons in het achtuur journaal dat we vandaag boven Nederland een ander licht hadden dan normaal, dat er een soort van grauwsluier over ons lag. Die sluier, die er morgen ook nog zal zijn, komt door rookdeeltjes hoog in de atmosfeer, meer dan 10 km hoog, die afkomstig zijn van… Californië, pakweg 9000 km verderop. Dat daar felle bosbranden zijn is bekend, maar hoe komen die deeltjes helemaal in Nederland en omgeving terecht? Dat blijkt te komen door zogeheten pyrocumulus wolken, die boven de branden ontstaan en die door de hitte van de branden tot grote hoogte kunnen stijgen. De tweet hieronder toont enkele van die gigantische wolken:

De wolken brengen die roetdeeltjes heel hoog in de atmosfeer en daarvandaan trekken ze dan weer de hele wereld over (via die straalstromen? … zei de leek). Bij Cabauw (vlakbij Lopik) heeft het KNMI een wolkenhoogtemeter en die kan dat soort wolken registeren, zoals te zien is aan de afbeeldingen in deze tweet:

En dan Californië zelf: daar zijn de luchten niet grijsgrauw, maar oranje. Ik zie de laatste dagen veel tweets voorbij komen, waarin de vergelijking wordt gemaakt tussen Californië en andere buitenaardse hemelllichamen, zoals Venus en Titan:

Op één van de bergen in West-Californië staat het beroemde Mount Wilson observatorium en daar is de situatie best kritiek, zoals te zien aan deze foto van ruim een half uurtje geleden:

Aiaiai, ik wens ze daar heel veel sterkte, niet alleen bij het observatorium, maar in heel West-Californië met deze branden.

Share

Comments

 1. Zo zie je maar weer.

  Alle luchtzuiveringspolitiek is werkverschaffing zonder behaalbaar doel!
  Fijnstof – CO2 – Stikstof noem er nog een op.
  Als men niet overal op de wereld werkelijk de zelfde doelen na streeft, slaat Nederland de plank mis.
  De belastingbetalers betalen aan iets wat nooit…. gaat werken.
  Zuivere lucht is als een schoon huis met bewoners er in.
  Dat geld zolang de bewoners ergens anders zijn en zelf dan nog niet echt.
  Lucht is zelden daar waar wij het graag willen hebben, dus de buurlanden vervuiling minstens zo in Nederland.
  En onze zuivere lucht, juist daar bij de buren.

  Geweldig toch!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: