2 maart 2024

Breakthrough Initiatives wil onderzoek naar leven op Venus in gang zetten

Venus, gefotografeerd door het Japanse Akatsuki ruimtevaartuig op 30 mei 2018. Credit: JAXA/PLANET-C Project Team

Gisteren werd wereldkundig gemaakt dat onderzoekers in de atmosfeer van Venus mogelijk fosfine hebben aangetroffen, een stinkend en giftig molecuul, dat op Venus mogelijk geproduceerd wordt door anaerobe levensvormen, die voorkomen in druppels in een wolkenlaag ergens tussen 48 en 60 km hoogte. Ook al is het helemaal niet zeker dát er fosfine in de atmosfeer van Venus is en dát die fosfine daar gekomen is door productie van primitief buitenaards leven, maar toch is vandaag het ‘Breakthrough Initiatives’ van de miljardair Yuri Milner gekomen met het voorstel om een studie naar een onderzoek van leven op Venus te financieren. Er is een team gevormd van mensen uit diverse takken van wetenschap, zoals natuurkundigen, astronomen, astrobiologen en scheikundigen en dat team staat onder leiding van Sara Seager (Massachusetts Institute of Technology), één van de ontdekkers van fosfine op Venus. Dat team gaat nu bekijken hoe ze op Venus de aanwezigheid van leven in de atmosfeer kunnen aantonen. 

Credit: Breakthrough Listen / Danielle Futselaar

De Breakthrough Initiatives begon in 2015 met het Breakthrough Listen project, waarbij radioschotels worden gebruikt om te luisteren naar signalen van intelligente buitenaardse wezens. Daarna kwam Breakthrough Starshot, dat probeert om nieuwe technologieën te ontwikkelen om onbemande, kleine robotachtige ruimtevaartuigjes naar één van de meest nabije sterren te sturen. In beide projecten stopte Milner maar liefst $ 100 miljoen. En nu dan dus het plan om te kijken hoe we op Venus kunnen speuren naar leven. 

Voor de liefhebbers hieronder nog de beelden van de ruim een uur durende persconferentie, die gistermiddag werd gehouden over de mogelijke ontdekking van fosfine op Venus:

Bron: PR Newswire.

Share

Comments

  1. Erik van der Veen zegt

    Ik zeg: Een paar starships naar Venus met biggelow woonbalonnen aan boord.

  2. Wat je niet met wat ruis bij elkaar kan sprokkelen… gelukkig was er nog een ALMA beschikbaar … https://en.wikipedia.org/wiki/Yuri_Milner Hoe komt zo´n weldoener aan zoveel geld, of mag je dat niet vragen?

Speak Your Mind

*