24 februari 2024

ESA tekent miljoenencontract voor productie Hera ruimtesonde

Op 15 september j.l. heeft ESA een contract van maar liefst 130 miljoen Euro getekend voor het ontwerp en de productie van de Hera-ruimtesonde. Hera is ESA’s eerste missie met betrekking tot planetaire defensie en het is de bedoeling dat Hera in 2024 gelanceerd zal worden. ESA’s technisch directeur Franco Ongaro en CEO Marco Fuchs, van Germany Space Company OHB, eerste contractant van het Hera internationale consortium tekenden de overeenkomst in ESA’s ESOC-centrum in Darmstadt. De Hera-sonde maakt deel uit van een veel groter internationaal project dat tot doel heeft een voor de aarde potentieel gevaarlijke asteroïde van koers te doen wijzigen. Dit megaproject is ‘AIDA’ genoemd, Asteroid Impact and Deflection Assessment, en bestaat uit o.a. de DART-sonde (Double Asteroid Redirect Test) en ESA’s Hera-sonde. Praktisch alle ESA leden zijn erbij betrokken, waaronder ook Nederland dat zonnesensoren gaat leveren voor Hera, alsook het Japanse JAXA. Het tweetal ruimtevaartuigen zal in de eerste helft van dit decennium een demonstratievlucht maken naar een asteroïde dubbelsysteem, Didymos.

Hera scant DART’s impactkrater, artistieke impressie credits; ESA Science Office

Het DART-ruimtevaartuig – dat in juli 2021 zal worden gelanceerd – zal eerst een kinetische impact hebben op de kleinste van de twee asteroïden, Dimorphos, van het Didymos binaire asteroïde systeem. Die impact zal in het najaar van 2022 plaatsvinden. Hera, die de DART in 2024 zal nareizen gaat vervolgwaarnemingen uitvoeren bij het dubbelsysteem. Het is de bedoeling dat Hera in 2026 aankomt en voor een half jaar actief zal zijn. Hera zal verder nieuwe technologie demonstraties uitvoeren, zoals autonome navigatie rond de asteroïde en wetenschappelijke gegevens verzamelen om wetenschappers c.q. toekomstige missieplanners te helpen de composities en structuur van asteroïden beter te begrijpen. Hera zal ook Europa’s eerste cubesats inzetten diep in de ruimte voor asteroïdenonderzoek van dichtbij. Nederland zal een deployment systeem voor de cubesats maken.

Didymos  is een rots met een diameter van 780 m en wordt omringd door een maan van 160 m, die in juni 2020 formeel ‘Dimorphos’ werd genaamd, deze is ongeveer even groot als de Grote Piramide van Gizeh. De kinetische impact van DART op Dimorphos in september 2022 zal naar verwachting zijn baan rond Didymos veranderen en een aanzienlijke krater creëeren. Deze missie is uniek, het Didymos systeem zal in de astronomie annalen komen te staan als het eerste hemellichaam waarvan de orbitale en fysieke kenmerken opzettelijk zijn veranderd door menselijk ingrijpen. De missiecontrole van Hera zal plaatsvinden in het ESOC-centrum van ESA in Darmstadt, Duitsland, ook de thuisbasis van ESA’s nieuwe Space Safety and Security. programma, waarvan Hera een onderdeel is. Deze contractondertekening omvat de volledige ontwikkeling, integratie en test van de Hera-satelliet, inclusief het geavanceerde begeleidings-, navigatie- en controlesysteem (GNC). Voor meer technische informatie over de DART/Hera missie, zie AB.* Sterrenkundige Brian May, ook bekend als Queen-lid geeft uitleg over de missie. Techcrunch/ESA/Scitechdaily/AB

*https://www.astroblogs.nl/2019/04/13/esa-onthult-meer-over-autonome-navigatie-hera-ruimtesonde/

Share

Speak Your Mind

*