23 april 2024

Ammoniaklek ontdekt in ISS

NASA en Roscosmos zijn in het weekend van 21 augustus j.l. op zoek gegaan naar de bron van een lekkage op het ISS. In 2019 werd het lek voor het eerst opgemerkt door NASA.  De drie astronauten verbleven vanaf eind augustus tijdelijk in de Russische Zvezdamodule (de Ster), terwijl NASA en Roscosmos de oorzaak van het lek in andere delen van het ruimtevaartuig trachtte op te sporen. Nu is er een klein ammoniaklek gedetecteerd in het Amerikaanse deel van het Internationale Ruimtestation ISS, heeft Roscosmos bekend gemaakt, eraan toevoegend dat het incident geen bedreiging vormt voor de bemanningsleden. Ammoniak wordt gebruikt bij het overbrengen van warmte van het Amerikaanse segment op het ISS naar de ruimte. Matige ammoniakconcentraties zijn niet zo gevaarlijk, maar blootstelling aan hoge concentraties ervan kan een gevaar voor de gezondheid zijn.

ISS credits;NASA

De lekkage vormt geen bedreiging voor de ISS-bemanning. Het betreft een lekkage van zo’n 700 gram per jaar. Een vergelijkbare situatie deed zich in 2017* voor, maar het ammoniaklek werd geëlimineerd door de astronauten tijdens een EVA. NASA-robots deden het snuffelwerk en ontdekte de ammoniaklekkage. Ook in de jaren 2013 en 2015 deden zich ammoniaklekkages voor. Momenteel werken Russische kosmonauten Anatoly Ivanishin, Ivan Wagner, en NASA-astronaut Christopher Cassidy bij het ISS. Bronnen; FreeNews

*https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/nasa-s-robotic-sniffer-confirms-space-station-leak-repair

Share

Comments

  1. Ruimteschroot dwingt ISS tot uitwijken: ‘Serieus lek gaat een keer komen’
    https://nos.nl/artikel/2349537-ruimteschroot-dwingt-iss-tot-uitwijken-serieus-lek-gaat-een-keer-komen.html

    • Angele van Oosterom zegt

      Nou, hebben ze toch een Russische ‘Hansje Brinker’ nodig..:) Maar heel mooi dat het gevonden is! Dank voor de link, spits

Speak Your Mind

*