21 mei 2024

Hubble brengt Jupiter scherp in beeld – is er een nieuwe rode vlek aan het ontstaan?

Jupiter en links z’n maan Europa. Credit: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M. H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL team

De Hubble ruimtetelescoop heeft een nieuwe serie foto’s van Jupiter gemaakt, de koning der gasreuzen in ons zonnestelsel. op 25 augustus 2020 maakte hij de foto’s, toen Jupiter 653 miljoen km van ons verwijderd stond. Op de haarscherpe foto’s is goed de Grote Rode Vlek te zien, de gigantische storm in de atmosfeer van Jupiter, die daar al eeuwen woedt. Op het noordelijk halfrond ergens tussen pool en evenaar is een langwerpige, heldere witte vlek te zien. Dat is een nieuwe storm, die daar met een snelheid van 560 km/u en die voor het eerst op 18 augustus werd gespot. Nou komen daar in die regio op gemiddelde breedtegraad wel vaker tijdelijke stormen voor, die komen en gaan, maar bij deze is wel meer aan de hand. De witte storm lijkt meer structuur te hebben dan de tijdelijke stormen en achter de storm aan komen donkere formaties, die tegen de klok draaien en die ook niet eerder zijn waargenomen bij eerdere stormen. Mogelijk dat hier dus een nieuwe permanente storm aan het ontwikkelen is – als dat zo is dan heeft Jupiter op beide halfronden zo’n grote storm. Die nieuwe storm zou dan ook rood kunnen worden.

Mix van opnamen in meerdere golflengten (zichtbaar, UV, nabij IR). Credit: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M. H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL team.

Dat was overigens ook het geval met Rode Vlek jr. (officieel ‘Oval BA’), de kleinere storm die onder de Grote Rode Vlek op de foto te zien is. In 2006 was ‘ie echt rood, daarna werd de kleine Rode Vlek steeds witter en nu begint ‘ie weer wat meer roze te worden. De Grote Rode Vlek zelf is rood van kleur, z’n kern zelfs fel rood. Hij is momenteel 15.800 km groot – meer dan voldoende om de aarde te bevatten – en hij lijkt minder snel te krimpen.

Bron: Hubble.

Share

Speak Your Mind

*