6 oktober 2024

Rusland breidt Venus exploratieprogramma verder uit met bouw eigen Venussonde

Rusland gaat een eigen Venus ruimtesonde bouwen met als doel om begin volgend decennium naar Venus af te kunnen reizen. Dit heeft het hoofd van Roscosmos Dmitry Rogozin op 15 september j.l. bekend gemaakt tijdens de HeliRussia-2020 expositie. De eerste missie van het Russische Venus exploratieprogramma bestaat uit de Venera-D missie, waar Rusland i.s.m. de VS momenteel aan werkt. Van oorsprong is deze missie een Russisch project maar sinds 2013 is de VS, alsook Japan, erbij betrokken. In mei j.l. maakte de wetenschappelijk directeur van het Russisch ruimtevaart onderzoeksinstituut (IKI) Lev Zeleny al bekend dat het Venus exploratie programma inhoudt dat alle missies naar Venus, naast een orbiter, ook een landermodule zullen bevatten. Verder werd bekend dat deze missie aan het einde van dit decennium zal plaatsvinden en mogelijk nog twee andere, eigen Russische Venus ruimtesondes, enkele jaren later de Venera-D zullen nareizen. Meer details over de Venusmissies zullen in de loop van 2021 door Roscosmos bekend gemaakt worden. Echter de onderhandelingen over Venera-D zullen in oktober met de VS verder gaan, en, met het oog op het coronavirus, zo mogelijk op afstand.

Venera sondes data van Pioneer 1 Credits; NASA, MIT USGS

Is Venus een ‘Russische’ planeet?
Rogozin voegde er verder nog mysterieus aan toe; “We think that Venus is a Russian planet, so we shouldn’t lag behind. Projects of Venus missions are included in the united government program of Russia’s space exploration for 2021-2030.” Waarschijnlijk doelt Rogozin hiermee op de Veneramissies, de missies die ingebed waren in het ruimtevaartprogramma van de voormalige Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie zond tussen 1961 en 1983 maar liefst 16 sondes naar Venus waarvan enkele geland zijn op de planeet. De missies leverde het land een schat aan gegevens over. De Venera-13 was een bijzondere missie. De lander van deze dappere Venera werkte maar liefst 2,5 uur onafgebroken op het oppervlak in de Venusiaanse helse temperatuur van zo’n 500 graden Celsius (gebouwd op 27 minuten actieve dienst). Met de studies van Venus snijdt het wetenschappelijk mes aan twee kanten. Enerzijds kan men meer leren over het broeikaseffect wat nuttig is voor op aarde, anderzijds kan men er verder speuren naar sporen van buitenaards leven.

Venera-D

Venera sonde artistieke impressie Credits; NASA JPL/Caltech

Venera-D is een reeds in 2003 voorgestelde Russische ruimtemissie naar Venus, die een orbiter en een lander omvat die in 2026 of 2031 zullen worden gelanceerd. Het hoofddoel van de orbiter is om waarnemingen uit te voeren met behulp van een radar. De lander, gebaseerd op het Venera-ontwerp, zou in staat zijn om gedurende een lange periode, ong. drie uur, op het Venus oppervlak te opereren. De “D” in Venera-D staat voor “dolgozhivushaya”, wat “langdurig” betekent in het Russisch. In 2013 vroegen Russische wetenschappers NASA of het Amerikaanse ruimtevaartagentschap geïnteresseerd zou zijn in het samenwerken met enkele instrumenten voor de missie. Onder deze potentiële samenwerking werd in 2015 het onderzoeksteam “Venera-D Joint Science Definition Team” (JSDT) opgerich, Amerikaanse componenten zouden mogelijk ballonnen, een subsatelliet voor plasmametingen of een oppervlaktestation op de lander bevatten.Venera-D zal gelanceerd worden met een Proton of een Angara-5 raket. Bronnen: TASS / NASA

Share

Speak Your Mind

*