Site pictogram Astroblogs

Halo rondom de Magelhaense Wolken voedt de Magelhaense Stroom

Impressie van de twee Magelhaense Wolken en de Magelhaense Stroom aan de hemel. Credit: COLIN LEGG / SCOTT LUCCHINI

Sterrenkundigen weten al lang van het bestaan van de Magelhaense Stroom, een stroom van warm, geïoniseerd gas, dat met hoge snelheid vanuit de twee Magelhaense Wolken naar de Melkweg stroomt. De Grote en Kleine Magelhaense Wolken zijn twee onregelmatige dwergstelsels, die het Melkwegstelsel begeleiden en de gasstroom die vanuit de wolken naar de Melkweg stroomt en die meer dan de helft van de sterrenhemel bestrijkt werd al in 1972 ontdekt. De stroom is erg zwaar – zo’n miljard keer de massa van de zon – en de vraag was hoe die zo massarijk kan zijn. Lange tijd werd gedacht dat de gravitationele getijdekrachten tussen de zware Melkweg en de lichtere Magelhaense Wolken de Magelhaense Stroom heeft veroorzaakt, maar die verklaring levert een stroom op die slechts 10% van de massa heeft die is waargenomen. Er moet dus iets anders zijn wat de Magelhaense Stroom grotendeels voedt met massa.

De Magelhaense Stroom en -Brug (jawel, een brug is er ook nog). Credit: Plot by G. Besla, Milky Way background image by Axel Mellinger (used with permission)

Dat alternatief lijkt nu gevonden te zijn. Twee sterrenkundigen van de Universiteit van Wisconsin–Madison, Scott Lucchini en Elena D’Onghia, hebben namelijk ontdekt dat niet alleen de melkweg een grote omhullende halo heeft, maar dat ook de twee Magelhaense Wolken een eigen halo hebben, een soort corona van warm gas, dat als een beschermende cocon de dwergstelsels beschermt tegen de halo van de Melkweg. De twee sterrenkundigen hebben simulaties uitgevoerd en daaruit blijkt dat de twee Magelhaense Wolken (MW) eerst verder van de Melkweg af stonden en dat toen de Grote MW gas afsnoepte van de Kleine MW, iets wat miljarden jaren duurde. Dát gas kwam in de Magelhaense Stroom terecht en heeft voor 10 tot 20% van diens massa gezorgd. Toen de twee wolken later dichterbij de Melkweg kwamen en diens halo reageerde met de halo van de MW’s kwam een vijfde deel van de massa van de halo van de MW’s in de Magelhaense Stroom terecht en zo kwam ‘ie aan de rest van z’n massa.

In Nature verscheen dit vakartikel over het onderzoek aan de halo van de Magelhaense Wolken. Bron: Universiteit van Wisconsin-Madison.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten