1 maart 2024

Onverwacht ultraviolet ‘poollicht’ rondom Rosetta’s komeet 67P waargenomen

Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM

Dat er planeten en zelfs manen zijn met poollicht (aurora) is bekend. Maar nu blijkt zelfs komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko (kortweg 67P) in het verre ultraviolette deel [1]Dat is het deel met golflengten van 122–200 nm. van het spectrum een poollicht te hebben. Van 2014 tot en met september 2016 vloog de Europese Rosetta ruimteverkenner daar op korte afstand omheen. Met de Alice far-ultraviolet (FUV) spectrograaf en de Ion and Electron Sensor (IES) werd 67P bekeken en daarmee kon men zien dat er rondom de komeet een UV-aurora is, die veroorzaakt wordt door de interactie tussen elektronen van de zonnewind en het gas van de coma, dat de komeetkern omhuld. In eerste instantie dacht men dat het ging om ‘daggloed’, als de fotonen van de zonnestraling reageren met het gas in de coma, maar dat blijkt uit het onderzoek met de twee instrumenten van Rosetta dus om de elektronen van de zonnewind te gaan, die de UV-gloed veroorzaakt. De elektronen reageren met name met de waterdeeltjes, die door de komeet worden uitgestoten. Ook bij het aardse poollicht is de interactie tussen de geladen deeltjes van de zonnewind en de deeltjes in de aardse atmosfeer de oorzaak. Door het magnetisch veld van de aarde vind die interactie vooral bij de polen plaats, vandaar de naam ‘poollicht’. Nou heeft 67P wel een rotatieas en daarmee twee rotatiepolen, maar hij heeft geen magnetisch veld. De UV-aurora is daarom om de gehele komeet te zien, niet alleen bij de polen. Maar omdat het mechanisme hetzelfde is als bij het poollicht op aarde spreekt men van aurora of poollicht bij 67P. In Nature Astronomy verscheen gisteren een vakartikel over de ontdekking van poollicht bij komeet 67P. Bron: SWRI.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Dat is het deel met golflengten van 122–200 nm.

Comments

 1. Katrien Van Heck zegt

  Beste, we vinden de foto prachtig en zouden deze graag laten vergroten om op te hangen. Kunnen we deze aankopen en zo ja, hoeveel kost dit?
  Alvast bedankt voor de feedback.
  Vriendelijke groeten, Katrien

  • Beste Katrien, de foto is gemaakt met de Rosetta ruimteverkenner van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Die is dus eigenaar van de foto. Lijkt mij dat je voor privégebruik de foto rustig kunt vergroten en uitprinten. Zolang het maar niet commercieel is.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Klopt, voor privégebruik kun je dat rustig doen. Ik heb vorig jaar een foto van de Paardenkopnevel op plexiglas laten afdrukken op een formaat van 60 x 60 cm als verjaardagscadeau voor mijn vriendin. Zolang je er eentje laat maken en er niet een hele oplage van laat maken en die te koop aanbiedt, is het geen probleem.

   Groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*