29 maart 2024

Aanwijzingen dat ook het noordelijk halfrond van Enceladus ‘vers’ ijs heeft

Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/LPG/CNRS/University of Nantes/Space Science Institute

Door gebruik te maken van gegevens die gedurende maar liefst 13 jaar verzameld zijn door het ruimtevaartuig Cassini van de NASA heeft men aanwijzingen gevonden dat mogelijk ook het noordelijk halfrond van de maan Enceladus van Saturnus ‘vers’ ijs heeft, ijs dat door geologische activiteit relatief jong is en dat telkens vernieuwd wordt. Met Cassini’s Visible and Infrared Mapping Spectrometer (VIMS) en met z’n Imaging Science Sub-system (ISS) camera werd het oppervlakte van Enceladus in kaart gebracht en kon men een nieuwe spectrale kaart maken van de maan, waarvan eerder al is vastgesteld dat ‘ie actieve geisers heeft, waar waterdamp de ruimte in spuit. Dat er op de zuidpool van Enceladus vers ijs ligt was geen verrassing en dat zie je aan de foto’s hierboven. Je ziet op die pool vier grote strepen lopen, de bekende tijgerstrepen op Enceladus – rood is warm, blauw is koud.

De metingen laten zien dat er ook op het noordelijk halfrond van Enceladus vers ijs is en dat is voor de onderzoekers wel een verrassing. Geologische activiteit zorgt er voor dat het ijs vernieuwd. Dat kan gebeuren door geisers, die waterdamp en ijsdeeltjes uitspugen, maar het kan ook gebeuren door bewegend ‘kruipijs’, wat bij de scheuren in de ijskorst omhoog en omlaag gaat. Het is al langer bekend dat de ijskorst van Enceladus bij diens polen dunner is dan bij de evenaar – ja, je verwacht het niet. Dit komt door de baan van Enceladus om Saturnus en de baan van Saturnus om de zon, zodat er periodieke krimp en uitzetting optreedt [1]Aanvullend: De getijdenkrachten hebben de neiging om meer geconcentreerd te zijn aan de polen dan aan de evenaar. Hierdoor wordt aan de polen een beetje meer hitte gegenereerd, wat resulteert in het … Lees verder.

In het tijdschrift Icarus is een vakartikel verschenen over het onderzoek door Cassini aan Enceladus. Bron: NASA.

Voetnoten

Voetnoten
1 Aanvullend: De getijdenkrachten hebben de neiging om meer geconcentreerd te zijn aan de polen dan aan de evenaar. Hierdoor wordt aan de polen een beetje meer hitte gegenereerd, wat resulteert in het smelten van een deel van de ijskorst. Hierdoor is de ijskorst van Enceladus dunner aan de polen dan aan de evenaar. Dit is ook bij Titan het geval.
Share

Comments

  1. Etienne Durinck zegt

    Vers ijs ? Vers slagroomroomijs ? Ha neen. Kruipijs.

Speak Your Mind

*