28 maart 2024

Voor het eerst is het stralingsniveau op de maan gemeten en dat is hoog

De resultaten van de metingen van het stralingsniveau op de maan. Ter vergelijking zijn ook de niveau’s op Mars, in het ISS en op aarde weergegeven. Credit: LND Team (Zhang et al. Sci.Adv. 6. 2020).

Een team van Duitse en Chinese wetenschappers heeft voor het eerst het stralingsniveau op de maan gemeten. De Apollo-astronauten hadden weliswaar ook stralingsmeters bij zich – de zogeheten dosimeters – maar die waren erg eenvoudig en leverde slechts grove schattingen op. De onderzoekers maakten gebruik van de “Lunar Lander Neutron and Dosimetry” (LND), een instrument dat door hen was ontwikkeld en dat zich aan boord bevindt van de Chinese maanlander Chang’e-4, die op 3 januari 2019 op de achterzijde van de maan landde.

De Chang’e-4 maanlander, gefotografeerd door de  Yutu-2 rover. De LND is links achter de antenne. © CNSA/CLEP

Met de LND was men in staat heel nauwkeurige metingen te doen aan het stralingsniveau (van de zonnewind, zonnevlammen en kosmische straling) en daarmee de ‘equivalente dosis’ te bepalen. Die blijkt erg hoog te zijn: bijna 60 microsieverts per uur (zie de grafiek bovenaan). Dat is erg hoog. Iemand die een vlucht met het vliegtuig van Frankfurt naar New York neemt krijgt een dosis die 5 tot 10 keer lager is en op de grond is de dosis zo’n 200 keer lager. Dat betekent dat astronauten die op de maan verblijven en die daar veel langer zullen zijn dan de duur van een vlucht van Frankfurt naar New York goed beschermd moeten worden tegen de straling. Dat kan bijvoorbeeld door ze te laten verblijven in ruimtes met een dikke laag maangrond daarboven op. Krijgen ze die bescherming niet dan hebben ze een verhoogd risico op kanker en andere ziekten.

De LND. Credit: © Stefan Kolbe, Kiel University

Vandaag verschijnt dit vakartikel over het onderzoek aan de straling op de maan in Science Advances. Bron: Eurekalert.

Share

Comments

  1. Erik van der Veen zegt

    Niet om te willen zeuren, als tekst in een artikel zou ik het niet gemeld hebben, maar in de titel;
    “Voor het eerst is het stralingsniveau op de maan gemeten en die is hoog”
    Verwijzend naar “het stralingsniveau, moet “die” “dat” worden.”

    https://onzetaal.nl/taaladvies/deze-die-dit-dat/#:~:text=Verwijs%20je%20naar%20een%20de,is%20dit%20of%20dat%20juist.

    • Je hebt gelijk. Het is aangepast. Eerlijk gezegd wist ik dat ‘die’ taalkundig niet juist is. Maar op de één of andere manier vond ik ‘dat’ zo raar staan in de titel, soort gevoel. Bedankt voor je melding.

  2. Erik van der Veen zegt

    Wel goed overigens dat we nu eindelijk concrete getallen hebben, ben ook wel benieuwd hoe dat nu op Mars zit.
    Mars heeft een atmosfeer en is verder van de zon verwijderd, dus het lijkt me in ieder geval lager maar hoe veel..

Speak Your Mind

*