Bijgaand presenteer ik jullie onderstaande video, waarin de wetenschapsjournalist Rob van Hattum van de VPRO ons meeneemt in de wereld van Miranda Cheng (UvA), de natuur- en wiskundige die zich bezig houdt met de snaartheorie, ‘Theories of Everything’ (TOE’s), umbrale maneschijn en zwarte gaten – ik blogde er vijf jaar geleden al eens over. Er schijnen maar vier mensen op de hele wereld te zijn die begrijpen waar Miranda Cheng mee bezig is. Laat ik jullie geruststellen: ik ben niet één van vier. Kijk en geniet van de video (Klik op de afbeelding om de video te starten – eronder een korte beschrijving van de video).
Kan wiskunde alles beschrijven? Wiskunde beter begrijpen is een manier om bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie het hoofd te bieden en de schoonheid van de natuur te verklaren en naar onze hand te zetten. Natuur- en wiskundige Miranda Cheng houdt zich op het allerhoogste niveau bezig met wiskunde. Ze promoveerde op de snaartheorie en zwarte gaten. Cheng ontdekte samen met collega’s een nieuwe maneschijn-theorie, de ‘snaartheorie en zwarte gaten.’. Ze neemt de kijker mee naar haar roots in Taipei, Taiwan. En wetenschapper Erik Verlinde vertelt over Chengs verdiensten.
Bron: VPRO.
Okay, voor vannacht. Op de laptop. In bed.
Ik las zojuist dit over haar op Wikipedia:
“Cheng werkte samen met John Duncan van Case Western Reserve University en Jeffrey Harvey van de Universiteit van Chicago.[3] Zij formuleerden in 2012 de Umbral Moonshine Conjecture en leverden het bewijs voor 23 nieuwe maneschijnen, nadat Cheng de eerste daarvan zelf had ontdekt.[4] Ze stelden dat er voor elk van deze maneschijnen een snaartheorie bestaat, waarin het aantal snaartoestanden wordt geteld door de modulaire vormen en de eindige groep de symmetrie van het model vastlegt. Verwijzend naar de snaartheorie die ten grondslag ligt aan de umbrale-maneschijn, zei Cheng dat “dit suggereert dat er een speciale symmetrie bestaat die inwerkt op de theorie van K3-oppervlakken.” Deze theorie kan een manier zijn om de natuurkunde te begrijpen op plaatsen waar geen directe waarnemingen mogelijk zijn, zoals binnen zwarte gaten.”
Maar wat ik me nu afvraag: gaat dit over het licht van de maan ’s nachts? Of wordt er iets totaal anders met maneschijn(en) bedoeld dat mij helemaal ontgaat? En zo ja, wat dan?
Groet,
Gert (Enceladus)
Kortgezegd: nee, het heeft niets met de maneschijn ’s nachts te maken. Waar het wel mee te maken heeft is een lang verhaal.
Ondertussen jouw blog van vijf jaar geleden gelezen. En we kunnen elkaar de hand schu….. pardon, een elleboogje geven, want ik snap er net als nagenoeg alle andere wereldbewoners geen reet van!
Wat ik wel snap is dat we ‘de nieuwe Hawking’ misschien wel hier in Nederland hebben. Ben heel benieuwd wat we de komende tientallen jaren van haar gaan horen.
Groet,
Gert (Enceladus)
Zeker! Hou haar in de gaten!
Hire nog een artikel in de NRC van vandaag over Miranda Chang: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/02/de-grootst-mogelijke-vragen-a4014428