23 september 2023

Amerikaans bedrijf gaat nucleaire raketmotor ontwikkelen voor militaire cislunaire missies

DARPA, het Defense Advanced Research Projects Agency is een instituut van het Amerikaanse ministerie van defensie dat  verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van militaire technologie. Recent heeft DARPA een 14 miljoen USD toegekend aan Gryphon Technologies voor het ontwikkelen van een nucleaire raketmotor voor DARPA’s DRACO-programma. DRACO staat voor ‘Demonstration Agile Cislunar Operations’. Het nucleair-thermale propulsiesysteem, kortweg NTP, zal het Amerikaanse leger in staat stellen militaire missies in de maanomgeving mogelijk maken.

Artistieke impressie NTP raket voor deep space missies credits; Marshall Space Flight Center NASA

Ook Rusland zit niet stil op dit gebied. De Russische nucleaire raket, een project waar al ruim een decennium aan wordt gewerkt, zal rond 2030 voor het eerst gelanceerd worden. De lancering zal plaatsvinden vanaf het Vostochny Kosmodrom. De vice president van het Russische Nationale Ruimtevaartagentschap Roskosmos, Yuri Urlichich, onthulde vorig jaar dit nieuws.*** De raket is voornamelijk bedoeld om grote hoeveelheden vracht mee te vervoeren naar de ruimte, dit met het oog op het bouwen van bases op andere planeten. De nucleaire motor zal worden aangedreven door een gasgekoelde, snelle neutronenreactor, waarbij een mengsel van helium en xenon wordt gebruikt voor het koelsysteem bij een kerntemperatuur die naar verwachting 1500 graden Celsius kan bereiken. Het systeem heeft een levensduur van 10-12 jaar. Bronnen; New Atlas / DARPA / AB

*https://www.astroblogs.nl/2017/09/18/een-nieuw-start-voor-nucleaire-voortstuwing/

 

Share

Comments

    • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

      Ja, ik zag het, mooi nieuws voor o.a. Blue Origin, kunnen ze beter hun energie en tijd aan besteden dan aan rechtszaken.. dank Nico.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: