23 september 2023

Videobeelden van OSIRIS REx’ korte contact met planetoïde Bennu

Credits: NASA/Goddard/University of Arizona

Woendagnacht 21 oktober 00.12 uur Nederlandse tijd raakte NASA’s OSIRIS REx ruimteverkenner met z’n Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM) kort contact met planetoïde Bennu op de plek genaamd Nightingale. Dat contact heeft in totaal zes seconden geduurd, zo blijkt uit de voorlopige gegevens die zijn verzameld. Van 82 opnames die tijdens dat korte contact gemaakt zijn met de SamCam camera aan boord van OSIRIS REx heeft men onderstaand filmpje gemaakt.

In de video zien we TAGSAM zichtbaar in het onderste deel van het frame. De 30 cm grote ronde kop aan het einde van TAGSAM is het enige deel dat in contact kwam met het oppervlak. In het midden van de video positioneert de kop zichzelf om frontaal in contact te komen met het oppervlak van Bennu. Kort daarna raakt de kop de het regoliet bij locatie Nightingale. Bij het eerste contact lijkt de TAGSAM-kop een deel van de poreuze rotsen eronder te verpletteren. Een seconde later vuurt de kop stikstof af, dat er voor zorgt dat een aanzienlijke hoeveelheid van het materiaal van de locatie opspat en dat deels in de kop terecht komt. Hieronder een fragment van de video, gemaakt van 16 opnames, waarop dat opspatten goed te zien is.

Uit voorlopige gegevens blijkt dat het ruimtevaartuig ongeveer 5 van de 6 seconden aan contact heeft besteed aan het verzamelen van oppervlaktemateriaal, en dat het grootste deel van de monsterafname plaatsvond binnen de eerste 3 seconden. De bedoeling was dat 60 gram aan monsters zou worden verzameld. Het is nog niet bekend of dat ook gelukt is. Hieronder tenslotte nog een gifje van twee opnames, één net voor en één net na het contact – dubbelklikken voor de animatie.

Credits: NASA/Goddard/University of Arizona

Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: