26 februari 2024

Kwam het WOW! signaal van intelligent leven op een planeet bij ster 2MASS 19281982-2640123?

Credit: Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO).

Amateur-sterrenkundige en Youtuber Alberto Caballero, één van de oprichters van Exoplanets Channel, is na onderzoek gekomen met een mogelijke bron van het beroemde WOW! signaal. Dat signaal was een sterk smalbandig 72 seconden durend radiosignaal dat in 1977 werd gedetecteerd door de computer van de Ohio State University en enkele dagen later gelezen door Jerry R. Ehman, die bij de geprinte uitdraai in de kantlijn WOW! schreef. Het signaal diende zich aan op 15 augustus 1977 in het kader van een SETI-project bij de inmiddels ontmantelde radiotelescoop “Big Ear” (bijnaam van de Ohio State University Radio Observatory, nu ligt daar een golfbaan) van de universiteit van Ohio.

Dat is ‘m, de ster 2MAS 19281982-2640123. Credit: PanSTARRS/DR1.

Caballero vroeg zich af van welke buitenaardse intelligente beschaving het signaal afkomstig zou kunnen zijn en bij welke ster die beschaving woont, liefst natuurlijk bij een op de aarde lijkende planeet, die draait om een op de zon lijkende ster. Caballero dook de gegevens in die verzameld zijn met de Europese Gaia satelliet en ontdekte dat er vanuit de richting waar het signaal kwam op dat moment één ster stond die aan de voorwaarden voldoet: de ster met de codenaam 2MASS 19281982-2640123 (zie foto hierboven). De ster staat in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius) en staat 1800 lichtjaar van ons vandaan. De ster zou een tweelingzusje van de zon kunnen zijn, qua temperatuur, straal en lichtsterkte. Behalve 2MASS 19281982-2640123 als de meest aansprekende kandidaat als bron vond Caballero nog 14 andere potentiële op de zon lijkende sterren met temperaturen tussen 5.730 en 5.830 K, die de bron van het signaal zouden kunnen zijn. Met de ESPRESSO (Echelle Spectrograph for Rocky Exoplanet- and Stable Spectroscopic Observations) willen ze gaan kijken of er ook daadwerkelijk een exoplaneet om de ster draait. Op de ArXiv publiceerde Caballero er dit artikel over. Bron: Phys.org + Wikipedia.

Share

Comments

 1. Etienne Durinck zegt

  WOW … en verder ? Geen enkele interesse hierover. Hoe dit mogelijk is ? Gewoon uit zuivere jaloersheid negeren. Onmogelijk zegt U ?

 2. Harry Brunott zegt

  Naast mijn dagelijkse portie Astroblogs, nog steeds elke dag boeiend en educatief, luister ik sinds kort tijd ook podcasts terwijl ik aan het klussen ben.
  Heb ik Zimmerman in Space ontdekt.
  Hij heeft een column aan het WOW signaal besteed.
  https://www.nporadio1.nl/podcasts/zimmerman-in-space/315522-129-het-wow-signaal
  Leuk om naar te luisteren.
  Geïnspireerd door alle Astroblogs en nu deze podcasts heb ik de lang uitgestelde stap gezet en een eenvoudige telescoop aangeschaft. Kijken wat ik daar allemaal mee kan.
  Arie en collega’s, bedankt voor alle mooie blogs.

 3. Robert Zwemmer zegt

  Persoonlijk heb ik er niet zo’n moeite mee te leven in een heelal waarin enerzijds evolutionaire planeten vooruit komen door het bedrijven van wetenschap. En dat anderzijds er ook een heel andere werkelijkheid operatief is die op heel subtiele wijze ons onderwijst, verfijnde hints formuleert waar we mee aan de slag mogen ( en al zijn .. ).

  Een goede leraar helpt de leerling vooruit door verfijnde opdrachten, niet door alles voor te kauwen en te zeggen : zo zit het ! Ik denk graag na over of het toeval was dat het WOW ! signaal wel of geen boodschap van hogerhand was, of kwam van een wat verder geëvolueerde ‘collega’ evolutionaire wereld. Ik ben geneigd te denken dat dit signaal met een zekere intentie naar ons werd verstuurd en, aldus, opgevangen in de Amerikaanse staat Ohio .

  Is het geen heerlijk idee dat er daarbuiten krachten heersen die niet alleen capabel en wijs zijn maar ook een formidabel gevoel voor humor hebben ? ( O hi O ) .. Ik wordt daar blij van, maar ook voedt het me als mens in spirituele zin .. dat wil zeggen , het inspireert me om niet alleen mijn kennis van zaken in de buitenwereld ( wetenschappelijke ontwikkelingen vooral ) op peil te houden, maar ook om ‘de innerlijke weg’ niet te verzaken.

  • HarryBrunott zegt

   Sorry hoor, maar als ik zulke reacties lees zakt mij de moed bijna in de schoenen.
   Volwassen mensen die nog steeds aangestuurd willen worden (of denken te worden) door een vaderlijke macht en dat het allemaal wel goed komt met ons.
   We staan staan er helemaal alleen voor en moeten het samen maken, ons verstand en medemenselijkheid gebruiken of we gaan ten onder, het heelal wordt er niets anders van.
   Met “Ik wordt” met een “t” en het “voed me” is er eerder een bijscholing Nederlands gewenst en over logisch denken en de humor inzake “Ohio” ?, ach …. laat maar!

   • Robert Zwemmer zegt

    Tuurlijk mogen we het zelf doen , het ontwerpen en maken van een prachtige telescoop hoort daar ook bij. Dat betekent niet dat we soms voor raadsels geplaatst mogen worden. Niets mis met het met elkaar in gesprek ( leren ) gaan over of deze raadsels wel of niet zijn geïnitieerd door een ‘aanwezigheid’ die veel verder is dan wij op aarde.

    Recent is trouwens vastgesteld dat de zogenaamde dwergsterrenstelsels die zich rond de Melkweg en Andromeda bevinden in bepaalde patronen bewegen, en niet ‘randomly’. ( Oliver Muller, Universiteit Straatsburg, publicatie in Science magazine, februari 2018 ).

    Dat dwergsterrenstelsels en andere zogenaamde ‘ellipsen’ een heel andere vorm hebben ( en veel ouder zijn ) dan spiralen als de Melkweg duidt op een heel andere functie en oorsprong .. Helaas hebben tot op heden geleerden de schitterende opnames van ellipsen ( van de HST ) keurig onder de tafel gemoffeld ..

    PS Humor komt me voor als een prachtig ’tool’ om wezens die op zoek zijn naar een hogere betekenis, naar vragen als ‘Waarom zijn we hier ?’ op speelse wijze te stimuleren door te gaan op de weg waarop ze zich bevinden. : )

 4. Robert Zwemmer zegt

  PS Wat me ook fascineert aan de twee krachtigste van de zes ‘intensiteitsvariaties’ ( U en Q ) is dat ze in ons aardse alfabet vier plaatsen van elkaar staan. Aldus kun je ( met een beetje voorstellingsvermogen ) overwegen of onze alien vrienden wellicht duidden op de suggestie dat het leven een ‘Quest 4 Us’ is ( ? ).

  Dit is wat de grote geesten op deze aardkloot zeggen ( leraren als Krishnamurti, Yogananda, en in het verdere verleden Jezus, Boeddha ) : dat het leven staat voor ONDERZOEK DOEN . Krishnamurti schreef zelfs een boek getiteld : ‘De wereld dat ben jij’ Het WOW signaal sluit mooi aan op deze hint .. imho 🙂

Speak Your Mind

*