17 juni 2024

Nee, er zit geen boodschap in de kosmische microgolf-achtergrondstraling

De CMB, waargenomen door Planck. (Credit: ESA/Planck)

In 2005 kwamen twee natuurkundigen – Stephen Hsu (University of Oregon) en Anthony Zee (University of California) – met een opmerkelijke suggestie: áls er een schepper van het universum is zou die een boodschap in de vorm van een binaire code kunnen hebben gestopt in de kosmische microgolf-achtergrondstraling (Engels: cosmic microwave background, CMB), de in 1964 ontdekte straling die dateert van 380.000 jaar na de oerknal. Als een soort van kosmisch reclamebord (‘billboard’), dat vanaf ieder punt in het heelal zichtbaar is, zou de CMB het ideale middel zijn om intelligent leven waar dan ook dezelfde boodschap mee te geven – zie m’n blog uit 2006 daarover. Hier het artikel van Hsu en Zee, dat ze heel toepasselijk de titel Message in the Sky gaven.

Enter de sterrenkundige Michael Hippke (Sonneberg Observatory in Duitsland en Breakthrough Listen in de VS). Hij heeft de handschoen van Hsu en Zee opgepakt en is gedoken in de gegevens van de CMB, zoals minutieus waargenomen door de satellieten WMAP en daarna Planck. Met die satellieten zijn de temperatuursvariaties in de CMB gemeten, gebieden die iets warmer of kouder zijn dan de gemiddelde temperatuur van de CMB, 2,72548±0,00057 K. Hipke slaagde erin om die minieme temperatuursvariaties om te zetten in een reeks binaire getallen, 1000 nullen en enen. De eerste 500 bits van die reeks zien er zo uit:

Credit: M.Hippke.

De zwarte bits zijn die waarvan de gegevens van WMAP en Planck overeenkwamen, met een betrouwbaarheid van 90%, bij de roodgekleurde bits was er verschil tussen WMAP en Planck en daarbij koos Hippke voor de gegevens van Planck (die moderner was dan WMAP), met een betrouwbaarheid van 60%. Vervolgens ging Hippke de reeks van bits proberen te vertalen in een zinnige boodschap, onder andere met behulp van de ‘On-Line Encyclopedia of Integer Sequences’. Maar wat hij ook probeerde, er kwam niets zinnig uit, ook niet als de 0-en en 1-en werden omgedraaid. Zo vatte Hippke z’n onderzoek samen:

We may conclude that there is no obvious message on the CMB sky. Yet it remains unclear whether there is (was) a Creator, whether we live in a simulation, or whether the message is printed correctly in the previous section, but we fail to understand it.

Hier het artikel van Hippke, dat op de ArXiv te vinden is. Bron: Science Alert.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Maar wat nou als ‘de creator’ dol is op cryptische raadseltjes en vond dat hij het zijn schepseltjes niet te gemakkelijk moest maken? Gewoon van links naar rechts valt dan al af. En achterste voren ook. Maar heeft Hippke diagonale reeksen geprobeerd? Of reeksen gebaseerd op pi? Of de paardensprong?

  Persoonlijk denk ik dat er geen boodschap in zit of dat die verrekte goed verstopt is als hij er toch in zit. Het effect is vooralsnog hetzelfde. Daarbij komt dat ik denk dat een creator die een simulatie draait er niet op zit te wachten dat zijn simulanten de waarheid ontdekken. Dus in dat geval is het niet ontdekken van een boodschap geenszins een bewijs dat we niet in een simulatie leven. Integendeel, het zou eerder een aanwijzing zijn dat we wel degelijk gesimuleerd worden.

  O ja, nog een verzoeknummer aan ‘de creator’. Het is nu wel weer welletjes geweest met die pandemie. Kunt u het virus alstublieft plotseling laten verdwijnen? Doe maar rond 17 januari, dan is Horeca Nederland ook blij. Bedankt alvast.

  😉

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • Het scheelt dat er geen pandemie is, dus je verzoek is nu al ingewilligd. Er is idd een virus (gewoon griepachttig niks meer, de hoax is de reactie erop)
   Wat je wel aan de creator kunt vragen of hij je eindelijk het inzicht wil geven in wat er op dit moment aan de hand is in de wereld, en dat het je duidelijk word dat het een gevecht tussen goed en kwaad is (zoals in de bijbel en alle andere oude geschriften staat). En tussen vrijheid en dictatuur. O en ik kan je nu alvast vertellen dat diegenen die jij als kwaad ziet, het niet zijn., en die als jij goed ziet, dat niet zijn…

   Peter

   Peter, bespaar jezelf voortaan de moeite: onwetenschappelijke onzin van corona-ontkenners is hier niet welkom. Je gaat je flauwekul maar ergens in de krochten van het internet spuien. En nog even voor de goede orde: ik sta behoorlijk kritisch tegenover dit kabinet en hun maatregelen. Maar wat jij doet is diep triest. Ze zouden jou moeten verplichten een uur lang naar filmpjes te kijken van mensen die op de IC’s sterven door corona.

   Groet,
   Gert (Enceladus)

   • Het scheelt dat er geen creator is, en derhalve is dat inzicht van jou je reinste zelfbedrog.

   • Enceladus zegt

    @Peter, ik weet niet wat ik irritanter vind: platte-aarde-aanhangers of corona-ontkenners. Maar ik weet wel wie er gevaarlijker zijn. En jij hoort bij die gevaarlijke soort.

    • Hoezo gevaarlijk ? Dat vind ik nogal wat om dat te zeggen over iemand die op jouw reactie reageert. Peter reageert op hetgeen wat jij zegt. Met andere woorden je lokt ook iets uit. Dat je het vervolgens niet eens bent met datgene wat hij zegt, oke prima. Maar ga hem vervolgens niet een “gevaarlijke soort” noemen , dat slaat nergens op en ik vind het ronduit onfatsoenlijk.
     Overigens gaat Peter ook tever door voor jou te denken.

     • Uitlokken. Het excuus van achtjarigen (die je niet kunt verwijten emotioneel nog onvolwassen te zijn). Als je mening geven al ‘uitlokken’ is, wat is dat arrogante gebazel over hoe Enceladus inzicht ontbeert dan? Hoe noemen we het bagatelliseren van een pandemie en de gevolgen ervan dan wel, als ‘gevaarlijk’ niet mag van de fatsoensridders? Het simplistische geleuter over een gevecht van goed vs kwaad? De bijbel als bron opvoeren? Op een site waar men de wetenschappelijke methode van belang vindt, nota bene.

      Enceladus heeft wat mij betreft volledig gelijk. Niks onfatsoenlijk.

 2. Er zit in ieder geval geen specifieke ‘aardse’ boodschap in de CMB, gericht aan aardlingen. Als de schepper iets gecodeerd heeft voor álle intelligente wezens in het heelal zal het niet in het Engels of Chinees zijn, maar in de een of andere universele esperantotaal, die wij nog niet kennen. Ik ondersteun het verzoek aan de creator. 😀

 3. De CMB is overal zichtbaar, maar verandert met de tijd. Ooit is de CMB zelfs helemaal niet meer meetbaar.

  Ga ik 10 miljard lichtjaar verderop meten, dan zie weliswaar een overeenkomstig patroon maar het is niet identiek. Weg boodschap.

  De stap om analoge fluctuaties naar binair om te zetten is voor mij volstrekt onlogisch, zowel van de kant van zo’n schepper als van de kant van degene die naar patronen zoekt. Maak dan als schepper de CMB zelf al zo dat die maar 2 waardes kan hebben, zou je zeggen.

  En waarom zou een boodschap voor al het leven zo goed verstopt zitten dat slechts een fractie van dat leven erbij kan komen? Die arme bomen.

 4. Om die Duitse code van Hippke te ontcijferen hebben we weer een codekraker als Alan Turing nodig… voorlopig is dit voor mij een vorm van astrologie. P.S. met mijn speciale Ishihara bril (SF film “they live” van John Carpenter) zie ik wel 3 rode XXX en in het plaatje. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ishiharatest

 5. Er zit wel degelijk een boodschap in de CMB, zie deze Astroblog van tien jaar terug daarover: https://www.astroblogs.nl/2010/02/07/stephen-hawking-in-the-sky/

 6. Binaire data is één ding, maar de interpretatie van de binaire data is een ander iets. Zo gebruiken wij 8 binaire eenheden, 8 bits, voor een byte en 1,2 of 4 bytes, 8, 16 of 32 bits dus, voor een teken, afhankelijk van de soort karakter encoding tabel. Wie weet hoe de creator die binaire eenheden heeft gebruikt om er iets van data in te verstoppen. Laat staan dat de creator en wij dezelfde taal spreken.
  Of gezien in de religieuze of esoterisch kennis het ‘al’ als geestelijk wordt gezien, misschien moeten we de binaire data naar hersengolven omzetten en die in ons brein invoeren. Maarja, hoe zet je die binaire data weer om of interpreteer je die naar hersengolven 🙂

  Maarja, gezien de CMB een resultaat is van natuurlijke processen zou er volgens mij geen verborgen boodschap in kunnen zitten.

 7. Ik sluit de discussie. Het gaat niet meer over de inhoud van de blog.

Speak Your Mind

*