28 maart 2024

Een weekje vol met nieuwe catalogi en kaarten van het heelal

Gisteren hadden we de bekendmaking van de nieuwste sterrendatabase van ruimtetelescoop Gaia, die onder andere het samenkomen en uiteengaan van de Magelhaense wolken en de versnelling van onze zon in haar beweging door de Melkweg laat zien. Maar er is afgelopen week meer interessants op dat vlak gebeurd:

  • Ten eerste is daar de Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), die nu in totaal 83% van de in Australië zichtbare sterrenhemel in kaart heeft gebracht. In het EM-gebied van de lange radiogolven hebben ze met ASKAP maar liefst drie miljoen sterrenstelsels heel nauwkeurig in kaart gebracht. Dat leverde 13,5 exabyte aan ruwe data op en in gefilterde vorm 70 miljard pixels, 903 afbeeldingen en 26 bruikbare terabyte. Van de drie miljoen sterrenstelsels die ze met ASKAP zagen waren één miljoen nooit eerder gezien.

    Credit: CSIRO

    En de bonusvraag bij deze catalogus van drie miljoen sterrenstelsels is hoe lang ze er over deden om die allemaal nauwkeurig in kaart te brengen. Het antwoord zal je verbazen: slechts 300 uur! Hier is de catalogus in te zien. Een vakartikel over het maken van de kaart is verschenen in de Publications of the Astronomical Society of Australia. Bron: CSIRO.

  • Ten tweede hebben ze met project genaamd SEDIGISM (Structure, Excitation and Dynamics of the Inner Galactic Interstellar Medium) vanuit Chili met de APEX telescoop de Melkweg bestudeerd en die driedimensionaal in kaart gebracht. Hieronder zie je de kleurrijke kaart die dat heeft opgeleverd.

    Credit: Ana Duarte-Cabral, Alex Pettitt, and James Urquhart

    Met die 12 meter APEX telescoop, die in het submillimeter-gebied van het spectrum kan kijken, werden tussen 2013 en 2017 – ietsje langer dan ze er bij ASKAP over deden – meer dan 10.000 koude interstellaire moleculaire gaswolken gefotografeerd en van hun verdeling werd een driedimensionale kaart gemaakt. Hier het vakartikel daarover, verschenen in the Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Bron: Phys.org.

Share

Speak Your Mind

*