2 maart 2024

Bekende sterrenkundige: “we zijn in 2017 wellicht bezocht door een buitenaardse ruimtesonde”

‘Oumuamua artistieke impressie credits; ESO

Als de wetenschap met bewijs zou komen voor het bezoek van een buitenaarde intelligentie aan ons zonnestelsel, zou dat wereldwijd de krantenkoppen halen. Maar wat als wetenschappers collectief zouden beslissen om dit bewijs te negeren? Deze notie staat centraal in een nieuw boek dat geschreven is door de beroemde sterrenkundige Avi Loeb.

Deze astronoom is zeker geen wappie, maar een zeer gerespecteerd persoon in zijn vakgebied. Zo is Loeb jarenlang hoogleraar astronomie geweest aan de gerenommeerde Harvard-universiteit, heeft hij honderden baanbrekende papers gepubliceerd en heeft hij samengewerkt met bijvoorbeeld Stephen Hawking. Dat betekent dat zijn mening (normaal gesproken) niet achteloos genegeerd zou mogen worden.

Maar waarom denkt hij dat aliens ons bezocht hebben? Wel, herinneren we ons de passage van ‘Oumuamua (“verkenner” in Hawaiiaans) in oktober 2017? Dit was de eerste keer dat de mensheid een object van interstellaire herkomst door het zonnestelsel zag bewegen. De meeste wetenschappers gingen er gemakshalve vanuit dat het een asteroïde zou zijn of wellicht een komeet-achtig object.

Zodra ‘Oumuamua de zon gepasseerd had, gebeurde echter iets vreemds: het object nam op mysterieuze wijze in snelheid toe. Dit zou gemakkelijk verklaard kunnen worden door het uitstoten van gas en puin door een komeet, maar er is geen enkel bewijs gevonden voor dit uitgassen bij ‘Oumuamua. Verder roteerde het object heel merkwaardig en was de helderheid opvallend hoog – bijna alsof het van een reflecterend metaal was gemaakt.

Artist’s impression van de interstellaire planetoïde `Oumuamua. Credit: Credit: ESA/Hubble, NASA, ESO, M. Kornmesser

Om te verklaren wat er heeft plaatsgevonden, zijn astronomen met allerlei theorieën gekomen. Zo zou ‘Oumuamua helemaal van waterstofijs zijn gemaakt, of uiteen zijn gevallen tot een stofwolk. Bijna iedere mogelijke verklaring is gebaseerd op iets nieuws, een fenomeen dat we niet eerder hebben waargenomen. Als dat het geval is, waarom zouden we dan een kunstmatige herkomst niet in overweging nemen?

‘Oumuamua is nooit van dichtbij gefotografeerd, omdat we het object pas op het laatste moment in de gaten kregen. Vervolgens hebben waarnemingen uitgewezen dat slechts twee mogelijke vormen goed passen bij het gedrag en uiterlijk van ‘Oumuamua, namelijk een uitgerekte sigaarvorm of een dunne, ronde pannenkoek. Die eerste vorm is duidelijk het meest populair geweest in de media, maar de tweede vorm zou evengoed passen bij de waarnemingen.

Loeb zegt dus dat ‘Oumuamua een platte pannenkoek is geweest, dat gefungeerd heeft als een zogenaamd lichtzeil. Bovendien is gebleken dat vóór de interactie met het zonnestelsel, ‘Oumuamua ten opzichte van andere sterren heeft stilgestaan. Het is niet zozeer een object dat door het heelal heeft geraasd, maar een object waar het zonnestelsel per ongeluk “tegenaan” is gevlogen. “Wellicht was ‘Oumuamua een soort van boei in het heelal dat geduldig gewacht heeft op aanwijzingen voor een passerende intelligentie en vervolgens geactiveerd is“, aldus de Israëlische wetenschapper.

Allemaal interessant natuurlijk, maar wat vinden de collega’s van Loeb in de sterrenkundige gemeenschap ervan? Nou, die winden er bepaald geen doekjes om. Zo schrijft astrofysicus Ethan Siegel in Forbes dat Avi Loeb “ooit een gerespecteerde wetenschapper is geweest” die nu “de publieke opinie lastigvalt met argumenten die door zijn collega’s zijn afgewezen“. De meeste bekende sterrenkundigen komen met woorden van vergelijkbare strekking.

Avi Loeb laat zich niet uit het veld slaan. Volgens hem bestaat er een “cultuur van pesten” in zijn vakgebied zodra iemand het waagt om buiten de begaande paden te denken. Volgens hem gebeurde iets soortgelijks bij Galileo, die gestraft werd omdat hij het lef had om te beweren dat de aarde niet het centrum van het heelal was. Sterker nog, in vergelijking met gerespecteerde doch speculatieve takken binnen de theoretische natuurkunde, zoals donkere materie en het multiversum, vind Loeb de zoektocht naar buitenaards leven veel minder vergezocht.

Daarom zou Loeb graag een nieuwe tak van sterrenkunde willen introduceren, namelijk “ruimte-archeologie” waarin we gaan zoeken naar biologische of technologische restanten van buitenaardse beschavingen. “Als we bewijs vinden voor een technologie die miljoenen jaren gekost heeft om te ontwikkelen, kunnen we wellicht die technologie veel sneller namaken om de mensheid vooruit te helpen“. Tsja, wie weet….

Wat denken jullie? Heeft Avi Loeb een klap van de molen gehad? Of is de huidige sterrenkundige gemeenschap hopeloos orthodox en genadeloos gemeen als iemand zijn kop boven het maaiveld probeert uit te steken? Hoe dan ook, zijn boek is nu verkrijgbaar.

Share

Comments

 1. Hoe ouder hoe wijzer is een bekend spreekwoord, maar voor fantast Loeb geldt precies het tegenovergestelde… De vergelijking met Galileo gaat niet op, die kwam met onweerlegbare bewijzen, Loeb staat nog steeds met lege handen en is blijkbaar iets teveel door Erich von Daniken en Geoge Adamski beïnvloedt. Zijn “nieuwe” tak van sterrenkunde bestaat eigenlijk al, het heet “science fiction” en dat verdiend blijkbaar goed als ik al die boeken van hem zie. Nu eens met hard bewijs komen, zien is geloven…….

 2. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

  Caltech-onderzoek met update van de Drake-equation, mogelijk grootste deel beschavingen in de Melkweg heeft zichzelf vernietigd, dan zou het ‘schip’ van nog verder moeten komen. Het is lastig zolang er geen sluitend bewijs is;

  https://www.livescience.com/milky-way-alien-life-map.html

  De tweede dinsdag in februari is, sinds 2011, in Roswell ‘ET”- dag, maar dit terzijde;

  https://www.daysoftheyear.com/days/extraterrestrial-culture-day/

  • Als je naar de “humane” alien plaatjes van Roswell kijkt, dan blijkt dat die alien exact de fylogenese van de aardbewoners heeft gevolgd. Een beetje antropoloog kent de wet van Haeckel en dat geeft meteen aan dat die beelden niets met een eigen extra-terrestriale ontwikkeling te maken hebben, de alien moet blijkbaar 2 armen 2 benen en een hoofd hebben gelijk de evolutie van een mens. De kans daarop is 0,0. Dat geeft meteen al aan dat het een gefabriceerde fake alien is die met de technologische kennis van vandaag direct door de mand valt. bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Haeckel en https://nl.wikipedia.org/wiki/Fylogenie
   Bij de startrek afleveringen hadden de makers wat meer fantasie, hoewel die Klingons en Vulcans ook wel erg menselijke trekjes hadden 🙂

   • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

    Het afschudden van aardse conventies, en in zijn algemeen van het gehele aardse denkkader valt niet mee, zelfs niet voor wetenschappers. Misschien is dat wel waar juist Avi Loeb op hamert…

    Maar fake of niet Nico (ik denk ook het laatste hoor:), het Roswell-figuurtje is i.i.g niet afkomstig van Mars, als je de volgende video over de transformatie naar een nieuwe Mars-mens zo bekijkt;

   • Postelse Hoeve zegt

    Het is best mogelijk dat het leven voor een groot gedeelte bestaat uit wezens met 2 armen, 2 benen, met een hoofd met 2 ogen, een neus en een mond. Op Aarde zijn op planten en insecten na (+ een paar enkele uitzonderingen) ook allen met deze gereedschappen, of het nu tot handen, of tot vinnen zijn geëvolueerd.
    Het beer diertje (heet hij zo??) dat gevonden is en zich langere tijd in de ruimte in leven kan houden is zelfs zo uitgerust.

    • ra ra hoe kan dat @PH …. dat heet fylogenese, waarbij een mens / gewerveld dier een embryonale ontwikkeling doormaakt van ALLE voorgaande evolutie stadia die er op onze planeet heeft plaatsgevonden. Zo hebben menselijke embryo’s in een bepaald stadium van de ontwikkeling zelfs de kieuwen van vissen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kieuwspleet Dat betekend dus dat een alien gelijkend op een mens, hond, paard of wat dan ook met armen en benen van elders ook verwant is aan onze unieke aardse ontwikkeling… dan is het dus geen extra-terrestriale ontwikkeling maar een fake kopie van onze eigen AARDSE evolutie.

 3. Cees Klaris zegt

  Ja, voordat je het weet zijn we op een mijn gestapt en is de recon unit/lichtzeil/monoliet geactiveerd en vrolijk onderweg naar de thuisbasis met goed nieuws. Goed bereikbare zonnestelsel met ten minste ?én half intelligente species op een binnenplaneet met veel water en een atmosfeer dus invasie is mogelijk op korte termijn. Zoals vele anderen heeft ook deze civilisatie zich in de vingers gesneden door kortzichzig denken en leven ze op een vuilnisbelt in wording. Verwacht minimale tegenstand. Stop.

  Het boek is nu al een #1 bestseller en zijn de hard copies niet aan te slepen en dat heeft een reden. Wat Avi hier doet is het zetten van een TOON zodat we langzaam maar zeker wegdrijven van waanideeën zoals georganiseerde religies en Fermi paradoxen. Als we eenmaal zover zijn dat we dat kunnen zullen we ook meteen stoppen met het verpesten van de planeet, de atmosfeer en elkaar. Het boek staat op youtube je bent in anderhalf uur klaar.

  https://youtu.be/uFrBcy0P6iM

  • Hoe dik zijn boek ook is, het bewijs is nimmer aantoonbaar, en zeker niet op basis van de nog onopgehelderde vreemde koers van die planetoïde waarvoor hij een lichtzeil introduceert. Avi heeft zijn eigen religieuze doctrine gecreëerd dat verkoopt als een bijbel onder de gelovigen, ten koste van zijn wetenschappelijke status die hij daarmee te grabbel gooit. Klap van een molen dus…zolang de kassa maar rinkelt.

 4. Alains of niet, voorlopig heeft iedereen hier (z’n eigen) gelijk,
  totdat het tegendeel bewezen is… 🙂

  P.S.
  en tot die tijd is het heerlijk om hier over te speculeren,
  voor, zowel, voor en tegenstanders.

  • Tja, zo gelijkwaardig zou ik de speculaties niet noemen. Loeb doet vooral aan wishful thinking en negeert alles wat zijn idee problematisch (of erger) maakt. Vervolgens spant hij Galileo voor z’n kar – typisch een truc van fantasten: haal er een autoriteit bij en doe alsof je in zijn schuitje zit – terwijl dat totaal niets zegt over de kwaliteit van zijn beweringen. Dat Galileo gelijk had, betekent niet dat Loeb ook gelijk heeft. De eerste had trouwens wél deugdelijke argumenten, terwijl Loeb het niet verder brengt dan een hoopje gratuite wat-als-speculaties. Weerlegbaar is het allemaal niet, want het ding in kwestie is weg en (heel vermoedelijk) voor altijd buiten bereik, dus Loeb kan beweren wat hij wil. Dat is wel zo handig, maar het bewijst niets. De ‘natuurlijke’ speculatie, die het houdt op een ietwat ongewoon interstellair object en geen buitensporige en oncontroleerbare aannames doet, heeft dan toch wel betere papieren. Maar ja, ik maak me geen illusies: er is een publiek voor fantasten, en dat zal zich niet laten overtuigen door wat ik hier zeg.

 5. Cees Klaris zegt

  Ik snap de overtrokken negativiteit niet. De man heeft zijn stripes verdiend en nu mag hij een beetje creatief raden en gissen over interessante onderwerpen op een relaxte manier. Het gaat om de manier van benadering niet perse een strikt kloppend resultaat. Dat heeft hij jarenlang gepresteerd. Hij wordt gebullied door zijn peers en dat doet hem zeer je kan het merken hij noemt het zelf ook vaak. Als we iets voorzichtiger en vooral wijzer met onszelf waren omgesprongen dan hadden we nu bijvoorbeeld economische modellen die beter aansluiten bij onze wereldlijke condities en limitaties. Dan hadden we misschien meer resources en nog betere instrumenten en hadden we een directe high res waarneming kunnen doen van het object. Vlug een teleurstellend mailtje naar Avi en de lui bij SETI dat het hier wederom gaat om rondtollend gesteente albeit van interessante afmetingen, chemische compositie, trajectory etc. dus jammer, volgende keer beter! Hij maakt zeker geen grove denkfouten of is voor niets de astro community aan het trollen. Beetje insinct en de rest is wetenschap. We zijn op dit moment slimmer dan wijs en je ziet wat het resultaat is.

 6. Theo Prinse zegt

  Professor Avi Loeb refereert aan zijn eerdere bijdrage aan Breakthrough Starshot om met een vijfde van de lichtsnelheid met een 1 gram satelliet met laserzeilen naar Proxima Centauri te reizen. Het moet ooit mogelijk zijn met massaloze quasi deeltjes satellieten en laserzeilen te fabriceren die veel zwaarder zijn. Oumuamua is volgens Loeb zo’n ‘verkreukeld’ laserzeil’

 7. Het feit dat die aliens op dat rotsblok heel snel zijn doorgereisd duidt in ieder geval op intelligentie, dat wel…. het definitieve bewijs komt pas als ze rechtsomkeert maken en hier ff op de koffie komen om zijn boek te signeren.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Ze zijn vast heel beleefd en gaan eerst even bij de buitenaardse bloemist langs voordat ze terugkomen. 😉

   Groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*