18 april 2024

Wetenschappelijke fiasco’s

Credit: BICEP/Keck Collaboration

In een commentaar somde lezer Nico enkele wetenschappelijke ‘ontdekkingen’ op, die achteraf allemaal niet juist bleken te zijn. Hij noemde de faster than light neutrino´s, de primordiale B-mode polarisatie en phosphine op Venus. Omdat de ontdekkingen meestal met veel tamtam waren bekendgemaakt en ze vervolgens door onafhankelijke teams werden gefalsifieerd kan denk ik wel gesproken worden van fiasco’s. Toen ik Nico’s commentaar zag realiseerde ik mij regelmatig over dergelijke ontdekkingen en daaropvolgende demasqué’s te hebben geschreven, ook over de drie die Nico noemde. Het leek mij goed om eens op een rijtje te zetten welke fiasco’s hier afgelopen jaren de revue hebben gepasseerd. Dat leverde het volgende op, bij elkaar zeven kosmische fiasco’s (wellicht heb ik er een paar gemist):

Maand en jaar'Ontdekking'Falsificatie
December 2010Arseen bacterieën in Lake MonoDe GFAJ-1 bacterie is gewoon op fosfor gebaseerd
September 2011Sneller dan het licht neutrino's bij OPERAEr was een schakeling kapot bij OPERA
Maart 2013Zwaartekrachtgolven in de CMB door BICEP2Het signaal kwam van lokaal stof in de Melkweg
Maart 2016Een nieuw deeltje, de 750 GeV difoton hobbelHet signaal was ruis
November 2016Voortstuwing met de EMdriveDe EMdrive is 'impossible'
Maart 2018DAMA/LIBRA zag donkere materieDAMA/LIBRA zag géén donkere materie.
September 2020Fosfine in de atmosfeer van VenusHet signaal kwam van zwaveldioxide
Share

Comments

 1. Vergis ik mij, of waren al die vermeende ontdekkingen (vooraf) sowieso nogal onwaarschijnlijk? Ik bedoel maar, sneller dan licht, de EM drive, fosfine … daar dacht je toch bij: als dat waar is, eet ik mijn hoed op. Hetzelfde gold natuurlijk ook voor een aantal onmogelijk geachte dingen die toch mogelijk of echt waren.

 2. @HC Sommigen lijken niet onmogelijk, onwaarschijnlijk. Dat primordiale zwaartekrachtgolven bestaan, zoals BICEP2 dacht te kunnen zien, lijkt mij echt wel mogelijk. Net zoals leven dat niet gebaseerd is op koolstof en fosfor. @Nico: oh ja, die ook nog. Kan ‘m toevoegen aan de lijst, dank je!

 3. Nog een leuke… een zwart gat in het centum van de aarde 🙂
  A Black Hole at the Center of Earth Plays the Role of the Biggest System of Telecommunication for Connecting DNAs, Dark DNAs and Molecules of Water on 4+N- Dimensional Manifold
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6910781/

 4. Koude kernfusie, Pons en Fleischmann (’88)

  Verder natuurlijk wel jaarlijks een doorbraak in opslagcapaciteit en efficiëntie van batterijen.

 5. N-Golven

Speak Your Mind

*