24 mei 2024

Virtueel sterrenkijken tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen op 19, 20 en 21 maart 2021

Credit: Jan Koeman

Op vrijdag 19 maart, zaterdag 20 maart en zondag 21 maart vinden de 45ste Landelijke Sterrenkijkdagen plaats. Via livestreams vanaf verschillende plekken in Nederland kun je virtueel komen sterrenkijken. Check voor livestreams en tijden www.sterrenkijkdagen.nl. De sterrenkijkdagen zijn het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van ons land. De dagen worden georganiseerd onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).

De sterrenkijkdagen zijn al 45 jaar hét moment voor iedereen met belangstelling voor de sterrenhemel. De coronasituatie maakt echter dat er dit jaar geen fysieke activiteiten kunnen plaatsvinden. Daarom vormen livestreams en andere online activiteiten het hoofdprogramma. Zo kun je digitaal sterrenkijken en luister je mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen, of kijk je mee naar demonstraties van telescopen. Experts vertellen je daarnaast hoe je zelf aan de slag kunt met sterrenkunde als hobby. Ook al kun je dit jaar niet op bezoek komen, sterrenkijken is voor iedereen mogelijk. Heb je dus een verrekijker, vogelkijker of telescoop? Grijp dit weekend dan ook aan om daarmee thuis zelf omhoog te kijken naar de sterrenhemel. Kijk voor alle details op: www.sterrenkijkdagen.nl.

Ontdek maankraters, gasnevel en Mars

Bij helder weer is er van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. De maan staat in het weekend bijna halfvol aan de avondhemel. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Niet ver van de maan staat de roodgekleurde planeet Mars. En in het sterrenbeeld Leeuw kun je met hulp van een verrekijker of telescoop de planetoïde Vesta terugvinden. Hiervan brak ooit een brokstukje af dat als meteoriet insloeg in de provincie Zeeland. Ook het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm is te zien aan de zuidelijke hemel. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan.

Over de KNVWS

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) werd opgericht in 1901 en zet zich sinds die tijd in voor het enthousiasmeren van het publiek en het verbinden en ondersteunen van de aangesloten verenigingen en sterrenwachten. De KNVWS vertegenwoordigt bijna zestig verenigingen en stichtingen met het gemeenschappelijke doel het populariseren van de hobbymatige weer- en sterrenkunde in Nederland. Onder het motto ‘de sterrenhemel is er voor iedereen’ organiseert de KNVWS elk jaar de Landelijke Sterrenkijkdagen. Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Huh…..Zucht….sterrenkijkdagen nu????Mag ik hiervan vinden dat ik nu even niet weet wat ik hiervan moet vinden??? Lekker Sterrenkijken tijdens de sterrenkijkdagen ten tijde van die seniele avondklok, nee lekker……Als iemand een werkgevers-ausw…eh…verklaring kan regelen danwel dat ik die 95 euro boete kan declareren bij de KNVWS, dan wil ik best wel mijn kijkertje op de stoep zetten, hoor!! Waarom in hemelsnaam dit nu zo willen doen en niet gewoon nog een paar maandjes wachten tot we allemaal de “spuit de spuiten” (alleen voor de spoetnikspuit kom ik eruit!!) in onze reet hebben gekregen en dan gewoon sterrenkijkdagen in het echie doen??!! Maar goed….wie ben ik nu helemaal???!!

  • De zon is ook een ster @Jan 🙂 . Ik hoop dat hij spoedig weer gaat schijnen.

  • Monique zegt

   Blij dat ik zelf een telescoop heb want over een paar maanden hoef ik geen spuit in mijn bonbonnière of steeds een wattenbreinaald tegen m’n zeefbeen. Mondmaskers draag ik niet want ik moet gewoon kunnen ademen.
   Gelukkig dat we nog een beetje ‘vrijheid’ hebben om te mogen kiezen 😉

Speak Your Mind

*