23 mei 2024

Château Pétrus wijn jaar lang gerijpt in de ruimte, wijnexperts proeven ‘rozenblaadjes met warme tonen’

In november 2019 lanceerde SpaceX 12 flessen wijn en 320 wijnstokken van Merlot en Cabernet Sauvignon naar het ISS. Space Cargo Unlimited, het bedrijf dat het wijnproject verzorgde stelde destijds dat het experiment deel uitmaakt van een proef om o.a. planten bloot te stellen aan nieuwe typen stress, zoals de ruimte, om te zien hoe deze reageren op nieuwe omstandigheden. Het doel is meer inzicht in het bestrijden van ziekten en klimaatverandering. De 12 flessen en wijnplanten kwamen, na 439 dagen in de ruimte geweest te zijn, in januari dit jaar terug op aarde maar pas gisteren, de 24ste maart, werd bekend gemaakt dat het de vintage Château Pétrus 2000 betrof, die in de ruimte was geweest. Het merk van de wijn was geheim gehouden totdat de eerste testresulaten van de proeverij en van het oenologisch lab van de Universiteit van Bordeaux bekend waren geworden.

Flessen Château Pétrus Credits; wikimedia commons

De wijn ging in januari j.l. als eerste naar het IVSS, het oenologisch lab van de Universiteit van Bordeaux om te worden onderzocht. Space Cargo Unlimited stelde dat men een volledige genoomsequencing van de planten gaat uitvoeren om een duidelijk beeld te geven van alle DNA-veranderingen die tijdens het verblijf op het ISS hadden kunnen plaatsvinden. De flessen uit de ruimte en de flessen die op aarde zijn achtergebleven, werden onder dezelfde omstandigheden bewaard om de vergelijking mogelijk te maken. De flessen die de ruimte ingingen, werden opgeslagen in een speciale individuele cannisters om de reis te ondersteunen en ze te beschermen tegen schade, aangezien de reis behoorlijk “schokkerig” is. Nanoracks, partner van Space Cargo Unlimited, heeft deze canisters ontwikkeld.

Smaak en uiterlijk
Een proeverij onder 12 panelleden vond plaats op 1 maart in Bordeaux, waar voor het panel twee flessen wijn werden geopend. Het twaalftal kreeg twee wijnmonsters van ieder 30 ml., een van de ‘aardse’ Château Pétrus wijn en de andere van een ‘gewone’ fles Château Pétrus. Het panel onthulde dat deze ‘hemelse’ wijn de smaak heeft van ‘rozenblaadjes met tonen van kampvuur’, en een baksteenachtige kleur bezit, vergeleken met de originele rode kleur die de wijn had voordat hij naar het ISS vloog.

“De aardse wijn was precies zoals je zou verwachten dat hij zou smaken”, zei Jane Anson*, correspondent in Bordeaux van het tijdschrift Decanter, die de proeverij bijwoonde. Ze meldde dat het ruimtemonster twee tot drie jaar verder geëvolueerd was: “Er waren meer bloemige aromaten [en] de tannines waren een beetje zachter en meer geëvolueerd”, maar eraan toevoegend: “Ik heb net één fles geproefd [van het ruimtestation], dus ik kan niet garanderen dat er geen flesvariatie is.” Professor Philippe Darriet, betrokken bij het Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (ISVV), zei in een samenvatting van de proeverij: “De twee wijnen werden beschouwd als geweldige wijnen, wat betekent dat ondanks het verblijf van 14 maanden op het internationale ruimtestation, de ‘ruimtewijn’ sensorisch zeer goed werd beoordeeld.”

Een fles Château Pétrus 2000 bezit momenteel een gemiddelde verkoopprijs wereldwijd (excl. belastingen) van rond de Euro 6000 volgens de site Wine Searcher. Space Cargo Unlimited stelde dat het zei dat het de 2000 vintage van het Pomerol-landgoed koos op basis van ‘oenologische criteria’, waaronder de behoefte aan een gestructureerde wijn die gedomineerd wordt door één druivensoort – in dit geval de Merlot. The Guardian, Decanter.com, Hln

Share

Comments

 1. Fender Mustang zegt

  Doe mij maar een kistje !

 2. Dick Mesland zegt

  “De wijn uit de ruimte werd op aarde op nulzwaartekracht gehouden”. Wat bedoel je daarmee? Werden ze in een clinostaat bewaard (dus permanent rondgedraaid)?

  • Angele van Oosterom zegt

   Hoi Dick, ja ik vond het ook bijzonder en heb het even nagevraagd bij het bedrijf. Net het antwoord ontvangen en aangepast. Maar de glessen uit de ruimte werden op aarde juist weer in dezelfde omstandigheden opgeslagen als de flessen die op aarde gebleven waren, op 64 graden F, en dus recent pas werden er van ieder een met een speciaal apparaat geopend. Kennelijk heb ik de zin niet juist geformuleerd. (van permanent ronddraaien o.i.d wat ik ook dacht is hier dus niet het geval.) Het was geen toestand als de champagne reizen van twee jaar geleden, groet en dank voor je reactie, Angele

   https://phys.org/news/2018-09-champagne-space-zero-g-bottle-tourists.html

 3. Het probleem bij smaak is dat dit voor iedereen een subjectieve beleving is; dus doe het wetenschappelijk een haal ze door een gaschromatograaf of een massaspectrometer dan zie ze de verschillen in getallen.

Speak Your Mind

*