In november 2019 lanceerde SpaceX 12 flessen wijn en 320 wijnstokken van Merlot en Cabernet Sauvignon naar het ISS. Space Cargo Unlimited, het bedrijf dat het wijnproject verzorgde stelde destijds dat het experiment deel uitmaakt van een proef om o.a. planten bloot te stellen aan nieuwe typen stress, zoals de ruimte, om te zien hoe deze reageren op nieuwe omstandigheden. Het doel is meer inzicht in het bestrijden van ziekten en klimaatverandering. De 12 flessen en wijnplanten kwamen, na 439 dagen in de ruimte geweest te zijn, in januari dit jaar terug op aarde maar pas gisteren, de 24ste maart, werd bekend gemaakt dat het de vintage Château Pétrus 2000 betrof, die in de ruimte was geweest. Het merk van de wijn was geheim gehouden totdat de eerste testresulaten van de proeverij en van het oenologisch lab van de Universiteit van Bordeaux bekend waren geworden.
Château Pétrus wijn jaar lang gerijpt in de ruimte, wijnexperts proeven ‘rozenblaadjes met warme tonen’
25 maart 2021 door 6 Reacties
Doe mij maar een kistje !
Heb je een dikke portemonnee?
“De wijn uit de ruimte werd op aarde op nulzwaartekracht gehouden”. Wat bedoel je daarmee? Werden ze in een clinostaat bewaard (dus permanent rondgedraaid)?
Hoi Dick, ja ik vond het ook bijzonder en heb het even nagevraagd bij het bedrijf. Net het antwoord ontvangen en aangepast. Maar de glessen uit de ruimte werden op aarde juist weer in dezelfde omstandigheden opgeslagen als de flessen die op aarde gebleven waren, op 64 graden F, en dus recent pas werden er van ieder een met een speciaal apparaat geopend. Kennelijk heb ik de zin niet juist geformuleerd. (van permanent ronddraaien o.i.d wat ik ook dacht is hier dus niet het geval.) Het was geen toestand als de champagne reizen van twee jaar geleden, groet en dank voor je reactie, Angele
https://phys.org/news/2018-09-champagne-space-zero-g-bottle-tourists.html
Het probleem bij smaak is dat dit voor iedereen een subjectieve beleving is; dus doe het wetenschappelijk een haal ze door een gaschromatograaf of een massaspectrometer dan zie ze de verschillen in getallen.
Het bedrijf gaat ook verder met onderzoek, quote uit persverklaring “The next steps of the research program are structured around precise analyses aimed at identifying the composition of the biochemical properties of the wine that has been in space. This research will make it possible to identify the determining causes of the observed modifications, which is essential to understanding the impact of the space environment on the ageing of a wine and its components (taste, aroma, color, polyphenols, fermentation, bacteria, yeast …).
https://space-cu.com/space-cargo-unlimited-reveals-the-first-results-of-the-scientific-research-carried-out-on-wine-that-aged-more-than-one-year-on-board-the-iss-as-part-of-mission-wise/
Maar NASA enz.w illen ook de LEO economie promoten,
https://www.nasa.gov/leo-economy/low-earth-orbit-economy