19 maart 2024

Perseverance heeft zuurstof geproduceerd op Mars, een unicum op een andere planeet

Perseverance schreef geschiedenis door op Mars kooldioxide om te zetten in zuurstof. Credit: NASA/JPL.

Deze week was de mini-helikopter Ingenuity ruim in de belangstelling vanwege z’n vlucht op Mars, de allereerste vlucht op een andere planeet. Maar woensdag heeft ook Marsrover Perseverance, die zich op 65 meter afstand van Ingenuity bevindt, geschiedenis geschreven. Bij een experiment heeft de Perseverance namelijk kooldioxide uit de atmosfeer van Mars omgezet in zuurstof! En ook dat is nooit eerder op een andere planeet gebeurd. Aan de voorzijde van de Marsrover bevindt zich het Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE), dat in staat is om kooldioxide, dat bestaat uit een koolstof- en twee zuurstofatomen, te splitsen in losse koolmonoxide en zuurstof. Daarbij wordt de temperatuur verhoogd tot maar liefst 800 °C om tot die scheiding te komen.

Credit: MIT Haystack Observatory

Op 20 april was Perseverance met MOXIE in staat om 5,37 gram zuurstof te produceren, genoeg om een astronaut voor tien minuten van zuurstof te laten voorzien bij normale activiteit (zie de grafiek hierboven). Men gaat nu kijken of de testen te verbeteren zijn. Men wil kijken of men in staat is om met MOXIE 10 gram zuurstof per uur te maken. Met het experiment wil men kijken hoe men voor de toekomstige bemande missies naar Mars zuurstof uit kooldioxide kan produceren. De atmosfeer van Mars bestaat voor 98% uit kooldioxide, dus dat is ruim voldoende om zuurstof te produceren.

Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. Leuk…..Ja!

    Bijzonder…..Nou!

    Alleen dat we het nu ook echt op Mars doen is welzeker een unicum.
    En minimaal gaat dit proces de toekomstige woonruimte voorzien van dit broodnodige gas voor de mens.
    Toch….Stel er zijn ideeën dat we de atmosfeer van de volledige Planeet willen veranderen moet er nog heel wat water door de Rijn.
    Op onze Aarde deed een in zee zijnde levensvorm in beginsel dit proces.
    Pas veel later zijn planten en bomen dit gaan overnemen.
    Het heeft miljoenenjaren geduurd voor er voldoende was waar zich op land verplaatsende dieren iets aan hadden.
    Verder moet de magnetosfeer in orde zijn de Ruimte – Tijd krachtig genoeg en ook een aantal andere gassen op waarde aanwezig zijn wil de Mens vrijlopend voordeel hebben aan het Marsiaanse zuurstof.
    Ik ga het in mijn leven niet mee maken dat metingen in de Mars atmosfeer veranderingen gaan aantonen.
    Toch…… is dit de eerste stap naar de mogelijkheid, de mogelijkheid om Mars lokaal leefbaar te krijgen.
    Dus GOED GEDAAN!

    • Avatar foto Enceladus zegt

      “De Ruimte – Tijd krachtig genoeg”

      Kun je eens uitleggen wat je daarmee bedoelt? Wat moeten we verstaan onder sterke of minder sterke ruimtetijd?

      Groet,
      Gert (Enceladus)

    • Ben Dijkhuis zegt

      Er is een groot verschil tussen natuurlijke fotosynthese, toch wel een complex biochemisch proces (meestal weergegeven in een simpele netto reactievergelijking) en deze kunstmatige zuurstofproductie. De Moxie produceert tijdens dit electrochemisch proces bij hoge temperatuur ook koolstofmonoxide. Ik vraag mij af hoe men dit in de toekomst aanpakt. Bij hoge temperaturen kan CO met waterdamp weer naar CO2 worden omgezet. Zover ik kan beoordelen is dit geen oplossing voor het CO2-probleem op onze planeet.

  2. De zuurstof productie op aarde was er inderdaad al veel eerder, nog voordat er planten en bomen groeiden… https://earthsky.org/earth/when-where-earths-o2-oxygen-rise-began

    • Erik van der Veen zegt

      Volgens mij is het nog steeds zo dat tussen de 70 en 80% van alle geproduceerde zuurstof op aarde geproduceerd wordt door algen in de oceanen. De “longen” van de wereld zoals de regenwouden in de amazone vaak genoemd worden dragen zelfs vrijwel niets bij aan de zuurstof productie omdat alleen bomen die groeien zuurstof produceren en als ze niet groeien zelfs zuurstof opnemen.. In Amazone middelt dit elkaar vrijwel uit.

Speak Your Mind

*