16 april 2024

Blue Origin gaat in beroep tegen de keuze van NASA voor SpaceX voor de maanlandingen

Jeff Bezos bij de maanlander van Blue Origin, Blue Moon. Credit: Dave Mosher.

Blue Origin van Amazon-baas en miljardair Jeff Bezos heeft laten weten dat het in beroep gaat tegen de keuze van de NASA om het ‘human landing system’ (HLS) te laten bouwen door SpaceX van Elon Musk. Samen met Dynetics was Blue Origin één van de kandidaten die afvielen. In een verklaring zegt Blue Origin dat ‘de NASA een gebrekkige acquisitie heeft uitgevoerd voor het Human Landing System-programma en dat het op het laatste moment de doelpalen heeft verplaatst.’ Volgens de commerciële ruimtevaartorganisatie brengt de NASA met de keuze voor SpaceX, waar een budget van $2,9 miljard aan hangt, het doel in gevaar om in 2024 een bemande missie naar de maan te doen, welke twee mensen op de maan moet brengen, waaronder de eerste vrouw op de maan. Het beroep van Blue Origin is ingediend bij de Government Accountability Office (GAO), dat hoort bij het Amerikaanse congres. De maanlander van SpaceX wordt een variant van Starship, waar SpaceX momenteel druk mee bezig geweest om te testen. Bij die testen gaat heel veel mis, aldus Blue Origin, dat zelf gelieerd is aan Lockheed Martin, Northrop Grumman en Draper. Ze hadden liever gezien dat de NASA twee bedrijven had aangewezen om de maanlander te bouwen. De keuze van slechts één bouwer zorgt er voor dat er een backup mist in het geval er iets mis gaat met die bouwer, aldus Blue Origin. Ook vinden ze dat de keuze voor SpaceX een soort van monopolie creeërt voor alle toekomstige NASA-verkenningsmissies omdat er geen doorlopende programma’s voor toegang tot de maan zouden zijn, behalve dan de gekozen SpaceX-oplossing. Blue Origin heeft de GAO gevraagd om NASA onder druk te zetten om zijn beslissing te herroepen en om opnieuw in gesprek te gaan met alle kandidaat-bouwers van maanlandingssystemen. Bron: Phys.org.

Share

Comments

 1. zetje01 zegt

  Dynetics heeft ook protest aangetekend, zegt NASA, volgens @Free_Space op twitter.

 2. Klopt, hieronder de tweet van Irene Klotz daarover. Bedankt voor de aanvulling.

 3. Erik van der Veen zegt

  Het is ook best zuur als je er zelf al veel in geïnvesteerd hebt. Maar gezien het veel lagere dan het gevraagde budget wat Nasa gekregen heeft voor Artemis wel begrijpelijk dat Nasa niet 2, zoals bedoeld, maar slechts 1 partner kiest.

  Vorige jaar heeft Blue Origin $579 miljoen, Dynetics $253 miljoen en SpaceX $135 miljoen gekregen om hun plannen van de eerste aanbesteding verder uit te werken. Lijkt me dat Blue Origin niet mag klagen. Voor mijn gevoel hebben ze voor dat geld nog niet echt iets laten zien. Dynetics was volgens mij wel al wat verder op weg.

  Ik denk dat Nasa met het kiezen voor SpaceX de juiste keuze heeft gemaakt. Voor SpaceX is dit echt een missie die precies op het pad ligt wat ze toch al volgen. En de sur plus aan mogelijkheden die StarShip gaat geven als lander is gewoon fenomenaal tov de veel kleinere en ouderwetse oplossingen van de twee anderen. Daarnaast lijkt voor Blue Origin alles gewoon de hobby van Bezos zonder verplichtingen.

  Ik denk dat hun bezwaren gewoon weggewuifd worden.

  • Enceladus zegt

   Blue Origin heeft ongeveer een half miljard euro naar de maan geholpen in plaats van ruimtevaartuigen en astronauten en nu toch verontwaardigd zijn en in beroep gaan? Wat een gotspe!

   Groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*