28 maart 2024

Het Breakthrough Listen project heeft géén SETI-signaal gevonden vanuit het centrum van de Melkweg

Het leefbare gebied in ons Melkwegstelsel. Credit: NASA/Caltech

Meestal concentreert het Breakthrough Listen project zich op radiosignalen afkomstig van exoplaneten die zich in de bewoonbare zone bevinden van sterren in de buurt van de zon. Maar bij Breakthrough Listen dachten ze ‘laten we eens gek doen’ en luisterden ze met hun grote radioschotels een keer naar signalen afkomstig vanuit het centrum van de Melkweg. Het is een dichtbevolkt gebied van sterren én daarbij behorende exoplaneten, maar omdat het daar door de extreme omstandigheden niet behoort tot het leefbare gebied van de Melkweg zou je daar statistisch gezien weinig kans hebben intelligent leven aan te treffen (zie afbeelding boven). In dat centrum, vlakbij het superzware zwarte gat Sagittarius A*, zijn supernovae en gammaflitsers schering en inslag en dat maakt het daar niet echt geriefelijk om intelligente buitenaardse beschavingen te krijgen, dé doelgroep van de SETI-speurtochten. Maar toch deed men het met het Breakthrough Listen project en wel met de Green Bank Telescoop in West Virginia (VS) en de Parkes radiotelescoop in Oost-Australië gedurende 600 uur waarneemtijd. Het resultaat raadt zich raden: geen periodiek radiosignaal dat de aanwezigheid verraad van een intelligente buitenaardse beschaving ergens in de centrale contreien van ons Melkwegstelsel. Hier het vakartikel om het allemaal nog eens na te lezen.

De speurtocht naar intelligente buitenaardse beschavingen. Credit: 12222786/Pixabay.

Nou we het toch over SETI hebben, de search for extraterrestrial intelligence: september 2019 , nog voordat de COVID-19 wereldwijd toesloeg, werd in Rome de tweede INAF SETI georganiseerd, een symposium rondom SETI. Eén van de auteurs van de Astroblogs, Daniela de Paulis, was niet alleen aanwezig bij die meeting, maar ze was ook één van de sprekers. Daar vertelde ze over haar experimenten om met de Dwingeloo radiotelescoop hersengolven de ruimte in te sturen met het COGITO project, hersengolven die naar Titan werden gestuurd, de grootste maan van Saturnus. Uitgeverij Springer heeft de presentaties van dat symposium gebundeld en die zijn tegen een prijskaartje van € 106,99 bij Springer Verlag te krijgen – niet allemaal tegelijk bestellen. Bron: Universe Today

Share

Comments

  1. Harry Keizer zegt

    Over het 1e echte Seti verslag over BTL het volgende ter overweging. Gezien het feit dat radiogolven qua sterkte afnemen met het kwadraat van de afstand, misschien een keer publicatie over welke straal r om onze aarde heen we met onze huidige radiotelescopen kunnen detecteren. We moeten dan een aanname doen dat ET met een zeer krachtig signaal uitzendt b.v. 100m schotel en 1MW aan TX power.
    Het resultaat zou wel eens behoorlijk kunnen tegenvallen:)

    Deel II heeft niets met wetenschappelijk SETI onderzoek te maken.

    • Daniela de Paulis zegt

      If you read the actual COGITO Springer paper you would see that it is a lot to do with scientific research and because of this it has been included in the scientific conference proceedings and in international scientific talks about SETI. The article about COGITO can be purchased on the Springer website.

  2. Maar goed, stel we horen iets… wat dan? (bekende vraag) Gaan we dan contact leggen met aliens die al miljarden aardse jaren geleden zijn uitgestorven, net zoals wij aardbewoners die er net als de dino´s over 200 mi jaar vast ook niet meer zullen zijn? (ik geef ons nog geen miljoen jaar zoals we nu aanprutsen) Is het niet beter om eerst wat in tijdreizen te investeren?

    • Jeffrey Tak zegt

      Hi Nico. Ik denk dat zonder al dat investeren, het tijdrijden ook nooit komt. Trial and error. Met niets doen kom je niet vooruit. Toch?

  3. Zonder SDL is contact sowieso moeilijk met iets uit het centrum, ook al zouden onze signalen daar op een goed moment aankomen of komen hun signalen op een goed moment hier aan (bv. omstreeks nu). Het antwoord komt dan wellicht niet meer aan op een goed moment, want 26.000 jaar later (cf. afstand Zon-Melkwegcentrum). Zoveel jaar geleden was de laatste ijstijd nog aan de gang en zat de mens volop in de oude steentijd. Zoveel jaar in de toekomst is even verschillend van nu, maar dan in de andere richting. Ten minste, als we dat halen. 52.000 jaar heen en terug, je moet er niet aan denken. Een miljoen jaar? Geen schijn van kans.
    Tijdreizen? Als dat kan, kan SDL-communicatie ook, en hoef je niet eens te reizen. Met TDL kan je alvast naar de toekomst, maar je kunt niet terug en voor een beetje afstand moet je wel heel dicht in de buurt van de ls komen.
    Ik denk dat we niet veel meer kunnen doen dan dromen (maar dat moet dan ook, anders komen we sowieso nergens).

  4. Daniela de Paulis zegt

    Thanks for including my project COGITO! It has been an amazing process to combine high level neuroscience research with radio astronomy. Just a clarification: the radio transmissions in COGITO don’t target a specific part of the sky, the antenna stays still while the Earth rotates, it is not actual METI.

Speak Your Mind

*