28 maart 2024

30 maart moesten Starlink en OneWeb satellieten manoeuvreren om een mogelijke botsing te voorkomen

Zestig Starlink satellieten kort voordat ze ‘vrijgelaten worden’ in de ruimte. Credit: SpaceX.

Er bevinden zich momenteel 1565 Starlink satellieten van SpaceX in de ruimte, concurrent OneWeb heeft er 146 rond de aarde vliegen. Al lang wordt er gewezen op het grote risico van die grote hoeveelheden satellieten in de ruimte dat ze kunnen botsen tegen andere satellieten, met desastreuze gevolgen, zoals een lawine aan nieuwe fragmenten in de ruimte die onbestuurbaar zijn. Nu blijkt dat er inderdaad eind maart een kans was dat twee van die satellieten van SpaceX en OneWeb met elkaar zouden botsen. Op 30 maart, vijf dagen nadat OneWeb vanuit Rusland 36 satellieten had gelanceerd, sloeg het US Space Force’s 18th Space Control Squadron alarm dat een Starlink en Oneweb satelliet mogelijk met elkaar zouden botsen. Volgens de berekeningen zouden de twee satellieten elkaar tot op 58 meter afstand naderen, de kans op een echte botsing was 1,3%. OneWeb satellieten cirkelen weliswaar op een grotere hoogte om de aarde dan Starlink satellieten, maar die 36 satellieten waren onderweg naar hun hogere baan en moesten toen ter hoogte van de Starlinks passeren. SpaceX zegt dat z’n Starlink satellieten een automatisch systeem met kunstmatige intelligentie aan boord hebben om botsingen te voorkomen, maar vreemd genoeg werd daar 30 maart geen gebruik van gemaakt. Het was OneWeb die de koers van zijn satelliet aanpaste met een kleine uitwijkmanoeuvre om er zeker van te zijn dat er geen botsing zou komen. SpaceX heeft tot nu toe niets bekendgemaakt over het voorval. Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. Ik las een tijdje terug een opmerking over waarom er niet meer samengewerkt wordt met dit soort internetdekking. Mede vanwege het aspect gezamenlijke ruimte boven alle landen van onze wereld. Het is een simpele vraag maar er zijn zoveel aspecten die hem valide maken. Wat vinden jullie?

    • Ze willen er allemaal geld mee verdienen en dan is er in de meeste gevallen weinig animo om samen te werken.

      • Dat is evident en een drijfveer. Maar juist omdat het onze gezamenlijke ruimte is zou dit iets gezamenlijks moeten zijn met meer verbonden doelen en inzet.
        Meer coördinatie en dan kun je altijd nog afspreken dat de ene partij voor onderzoek op water inzet als hoofdfocus etc.

        In onze directe omgeving zit je dan met een zekere ‘kwetsbaarheid’ van die infrastructuur die er nu is.

        Ik zie ook wel dat enig race element soms de boel ook vooruit helpt maar buiten de planeet gaan zou geld/macht per land moeten overstijgen.

Speak Your Mind

*