22 september 2023

Landschap ‘Oog van de Sahara’ vertoont verbluffende gelijkenis met Mars

Het ‘Oog van de Sahara’ in Mauritanië, West-Afrika, toont een rood en oranjekleurig desolaat landschap dat veel lijkt op Mars. ISS-astronauten die momenteel op het ISS verblijven hebben recent foto’s gemaakt van deze plek. Vanaf zo’n 600 km hoogte tonen de beelden het aardoppervlak van het ‘Oog van de Sahara’, badend in een roodachtig landschap, met een diepe inkeping, en krater ‘bull’s eye’ in het midden. ESA-astronaut Thomas Pesquet stelt: “Ik dacht dat ik in een baan om Mars draaide toen ik dit beeld zag! Geen wolk te bekennen en rode en okerkleurige kleuren die zich uitstrekken tot aan de horizon.” Pesquet deelde de beelden op twitter.

De ‘bull’s eye’ krater in het ‘Oog van de Sahara’ gefotografeerd door Thomas Pesquet/ESA, genomen met een 1150 mm. camera

Het betreffende fraaie landschap heet formeel de Richat-structuur, en is gelegen in de Sahara nabij Ouadane in west-centraal Mauritanië, West-Afrika. Deze regio heeft al veel ISS-astronauten aangezet om de verbluffende schoonheid van ervan vast te leggen. Tot op heden is er nog discussie of het ‘Oog van de Sahara’-landschap al dan niet het gevolg is van een meteorietinslagkrater, dit vanwege zijn cirkelvormigheid, of dat het gebied slechts een symmetrische opwaartse beweging volgt, blootgelegd door erosie. Van de foto’s van Pesquet is ook een compilatie gemaakt. Credits; ESA/NASA/Pesquet, twitter

Credits; Thomas Pesquet/ESA/NASA

Share

Comments

 1. Recentelijk is er ook de theorie bijgekomen dat het Oog van Afrika de mogelijke locatie van Atlantis is.
  De YouTuber Jimmy van Bright Insight (1,14 mln subscribers) heeft hier een aantal video’s over gemaakt, hier de link naar de meest recente over dit thema.

 2. KRATERS OP DE AARDE!

  Ik doe hier al best lang een presentatie over.
  Dit college heet “Maankraters op Aarde” en geeft gasten de informatie hoe die inslagen ontstaan.
  Verder vertel ik bijvoorbeeld wat de reden is dat weinig mensen niet meer dat twee Aardse kraters kunnen benoemen.
  Want dit is raar, zeker gezien het feit dat de zelfde personen zomaar honderden en meer kraters op de Maan hebben bekeken.
  In ons Zonnestelsel vinden we onomstotelijk op alle objecten met een vast oppervlak kraters.
  Maar het is voor vele een raadsel hoezo er zoveel gaten in de Maan zitten en juist op de Aarde veel minder.
  Ook hier komt in de presentatie een begrijpelijk antwoord op.
  Tijdens het einde laat ik iedereen een fotocollage zien van die vele Aardse cirkelvormige structuren.
  Structuren die in eerste instantie oude vulkanen waren tot Gene Shoemaker dit anders verklaarde.
  En zodoende is het onkunde om te denken dat je over Mars vliegt als je kunt weten dat onze Aarde honderden vergelijkingen toont.

  • Begrijpelijk dat je graag over jouw krater presentatie schrijft.
   Maar de laatste zin vind ik zo vaag.
   “Onkunde om te denken dat je over mars vliegt” bij het zien van de schoonheid en de treffende vergelijking met de mars krater. De astronauten in het ISS zijn vast niet zo onkundig dat ze dat niet weten.

   Groet
   Harry

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: